Guideföreningen besökte Gotlands bryggeri. Vi hittade bryggeriet – trots TV4:s påstående. Så kan man sammanfatta Gotlands Guideförenings besök på Gotlands Bryggeri, samma dag som TV4-programmet Äkta vara felaktigt påstod att Gotlands Bryggeri inte skulle finnas på Gotland. De entusiastiska medlemmarna från Gotlands Guideförening samlades på Cypressgatan i Visby för en guidad tur i bryggeriets nya lokaler, ovanför kryssningskajen. Samtidigt pågick bryggningen av öl som vanligt i bryggeriet på Sankt Hansgatan.
”Vi vill veta allt och smaka på allt!” var svaret från de 25 förväntansfulla guiderna när ambassadören Jonatan Eriksson frågade vad de ville få reda på. De fick sitt lystmäte.
Gotlands Bryggeri grundades 1995 här på Gotland av bryggerimästare Johan Spendrup. De nya lokalerna rymmer 17 bryggkärl a 13000 l (max 10000 l öl vid jäsning), jämfört med tankarna på Sankt Hans gatan, där varje tank rymmer 5000 l (3000 l öl vid jäsning). På Cypressgatan kan årligen 2,2 miljoner liter öl produceras, medan den gamla anläggningen på Sankt Hans gatan har en årskapacitet på 25 000 liter öl.
”Vi producerar idag 6 000 flaskor öl per timme, men kapaciteten kan dubblas vid två skift,” svarar Jonatan på frågan om bryggeriets tillväxtmöjligheter.
Bryggeriet tillverkar olika ölsorter såsom lager, pilsner, ale och säsongsöl. En öl motsvarar ett A4-ark korn – i genomsnitt motsvarar en persons ölförbrukning per livstid ett kornfält.
Ölbryggningens grundläggande ingredienser är malt, humle, jäst och vatten. Restprodukterna transporteras till Ejmunds Gård för användning som mat till kor. Kan köttets goda smak bero på denna hemliga ingrediens?
Guideföreningen besökte Gotlands bryggeri
Ambassadör Jonatan Eriksson förevisade bryggeriet för intresserade guider.
Foto: Lotta Bogaeus
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!