Johan har koll på regionens träd. Träd är inte bara trevliga att se på, de utför också en rad tjänster åt oss.
Det berättade landskapsingenjör Johan Arvidsson vid en föreläsning för Senioruniversitetets medlemmar på Almedalsbiblioteket. Och han borde veta, för han har inventerat inte bara regionens träd i Visby utan också i övriga tätorter på Gotland, totalt över 9100.
– De minskar luftföroreningar, bland annat tar de upp koldioxid och svaveldioxid, de producerar syre och tar upp vatten så att avrinningen minskar, berättade Johan.
Totalt i Visby finns det 4500 träd på allmän plats, vanligast är oxel, sedan kommer parklind och sedan tall. Att träden berör människor är något som Johan och hans kollegor märker av.
– När vi måste ta ner något gammalt träd för att det blivit farligt, då märks det. Det fanns ju en stor bok i Slottsparken i Visby, som hade stora rötskador. Med ett dagis intill hade det kunnat bli jättefarligt! Vi tog bort det, och lämnade en hög stubbe. På så vis kan insekter trivas i det och då kommer det mycket fåglar.
Men det handlar inte bara om att vårda gamla träd, utan också om att plantera nya.
– Vi ska välja många olika sorter, såna som tåls av allergiker, och nya klätterträd vid lekparker. Vi undviker alm och ask. Det gäller också att välja rätt typ - en de ekar och lindar till exempel gillar ju inte kalk.
Ett område där Johan gärna skulle se fler träd är Skarphällsgatan, där han kan tänka sig svarttall.
– Men det är inte helt lätt att få till det där, med alla utfarter och infarter.
Och när är då bästa tiden är att plantera ett träd? För 20 år sedan, men näst bäst är nu, säger Johan.
Johan har koll på regionens träd
Johan Arvidsson har inventerat över 9000 träd.
Foto: Karin Brindt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!