Möte med Urbergsgruppen File Hajdar


Mötesrummet på Gotlands Försvarsmuseum blev fullsatt.

Mötesrummet på Gotlands Försvarsmuseum blev fullsatt.

Foto: Karin Gardell

Föreningsliv2024-02-15 03:00

Lisa Wanneby informerade om Heidelbergs ansökan om fortsatt kalkbrytning i 30 år. Urbergsgruppen kämpar för vår natur, vårt vatten och för de som kan drabbas av skador genom brytningen. De anlitar advokat till Mark och Miljödomstolen. Urbergsgruppen gör skillnad!

Micke Seid rapporterade från Heidelbergs samrådsmöte. Företaget vill ha politisk hjälp. De behöver en ny elkabel senast 2030. Heidelberg kommer att behöva anställa ingenjörer istället för nuvarande jobb. Alla politiska partier på Gotland, utom Miljöpartiet, ger nu Heidelberg förtur gentemot gotländska intressen som tex detaljplaner för bostäder.

Karin Gardell har undersökt regelverk för kommunalt vatten och enskilda brunnar och varit i kontakt med Regionen, Länsstyrelsen och MSB. Det framkom att fastighetsägare med egen brunn inte har starkt stöd av någon myndighet. De med egen brunn är i praktiken skyddslösa om något skadar deras vatten. 
Hälften av Visbys kommunala vatten kommer från Tingstäde träsk. Träsket hotas av brytningen vid File Hajdar och även detta vatten är i praktiken utan juridiskt och ekonomiskt skydd.

Wolfgang Brunner visade på Cementtillverkningens koldioxidutsläpp, och lokala skador på Gotland. Vårt grundvatten rör sig horisontellt i berggrunden över stora områden. Hur stort påverkansområdet från kalkbrytningen blir kan därför inte sägas. 
Många Cementfabriker i Europa satsar på koldioxinsamling. Gotland är på grund av vårt Ö läge och grundvatten ömtåligare än andra orter. Gotland måste vara beboligt och då krävs tillgång till rent vatten. Vatten är en säkerhetspolitisk fråga. 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!