Musik och poesi får oss att överleva Gotlands Humanistiska Förbund har bjudit på ännu en föreläsning på temat för 2024, Humanism. Denna gång hade ett trettiotal åhörare samlats i Visborgskyrkans församlingshem, för att lyssna till Eva Sjöstrand som föreläste på ämnet ”Musik och poesi får oss att överleva”.
Ordförande Ulf Palmenfelt introducerade Eva Sjöstrand och berättade om hennes gärningar som bl a Programvärd i P2:s lördagsmorgon, kompositör och författare till musikteaterverken Volund, Utlottningen och Samma ull som kommer i höst på Länsteatern.
Eva började med att berätta att det tidigaste tecknet på musik på Gotland har hittats i Ajvide i Eksta, där en kvinna, som levde för 4006 år sedan, hittades med 23 små flöjter.
Varifrån kommer musiken? Det är en fråga som blev aktuell genom Ingmar Bergmans sommarprogram och han fick massor av svar från lyssnare. Svar som numera ligger i en skokartong och som Eva har fått möjlighet att undersöka.
Musik går direkt från känsla till känsla, utan att vi behöver tolka den först. Undersökningar visar att dementa personer som inte minns mycket, ofta minns sånger som de hört som barn.
Körsång är det ultimata samarbetet, det påverkar både den som sjunger positivt och gör att man måste anpassa sig till övriga i kören.
Exempel på poeter, är Joseph Brodsky, den ryske poeten som utvisades ur Ryssland och därefter fick Nobelpriset.
Marie Under, en av de mest inflytelserika estniska poeterna, som flydde till Sverige 1944 och levde här till sin död.
Ulf avlutade med att avtacka två avgående styrelseledamöter, Monika Fröding och Monica Malm.
Musik och poesi får oss att överleva
Eva Sjöstrand och Ulf Palmenfelt.
Foto: Elisabeth Clason
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!