Rosspecialist på Gotlands-besök

Lars-Gunnar Lindberg visar hur vi tar sticklingar från rosor.

Lars-Gunnar Lindberg visar hur vi tar sticklingar från rosor.

Foto: Cecilia Åkerblom

Föreningsliv2024-04-23 03:00

Rosspecialist på Gotlands-besök I april fick Trädgårdsamatörerna och Trädgårdssällskapet besök av Lars-Gunnar Lindberg från Svenska Rosensällskapet. Gotlands ryktbarhet som rosornas ö har alltid lockat många besökare till ön liksom Lars-Gunnar ett flertal tillfällen. Det är gotlänningarna själva som bidragit till detta epitet med sin förkärlek för att odla vackra rosor lite varstans. Rosentusiasterna fick kvällen den 16:e april beskåda hur rosbeskärning går till i praktiken vid Langska huset. Den 17:e var det dags att höra Lars-Gunnars föredrag i Vita huset.

Föredraget handlade om praktiska råd vid plantering, jord, gödsling (tips – bananskal är utmärkt att gödsla med), beskärning och skadeangrepp. Vi fick inpräntat i oss att det är rosens vilja som styr och vår vilja betyder ingenting för rosen. Så hur man planterar en ros är viktigt! En vildros kan inte tämjas och en klängros vill inte vara en buskros. 

undefined
Rosor som skapats efter 1867 kallas moderna. Denna ros, 'Lill Lindfors', är från 1982.

Den rosinventering som gjordes för ett antal år sen i landet har resulterat i en genbank på Alnarp. Varje landskap i Sverige har blivit tilldelad en landskapsros ur denna, en ros som hittats frekvent på många ställen på platsen. Typiskt för Gotland är gula rosor och följaktligen har vi fått en gul landskapsros, Harison´s Yellow.

undefined
Gotlands landskapsros Harison´s Yellow.

Rosen är en buskros och har hittats på 12 platser på ön. Ursprungligen kommer den från Harison i Texas och daterad till år1830. Men nu börjar växtmarknaderna! Info om dessa finns på Trädgårdsamatörernas hemsida: http://www.tradgardsamatorerna-gotland.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!