Studiecirkel PRO Tingstäde

Sylvia H Monica Nyberg Ingalill Ahlgren
Ruza Eriksson Karin Wiberg Berit Pettersson och Astrid Hansson.

Sylvia H Monica Nyberg Ingalill Ahlgren Ruza Eriksson Karin Wiberg Berit Pettersson och Astrid Hansson.

Foto: Annika Carlsson

Föreningsliv2024-04-30 03:00

Studiecirkel PRO Tingstäde På Tingstäde Grill och vandrarhem har vi några damer ur PRO Tingstäde med omnejd åtnjutit Annika Carlssons goda nybakade kaffebröd. Vi har under våren haft en ABF cirkel och läst boken Lärbro Krigssjukhus som Svante Hagström skrivit. Det är en verklighet som finns ibland oss. Under 2.a världskrigets utbrott som började 1939. Det var då Sveriges största och modernaste krigssjukhus som var igång till 1946. 
Där var civil och militär personal. Dit kom baltiska flyktingar, konsentrationslägerfångar, och många andra krigsskadade. Krigssjukhuset användes även som en vårdcentral för civilbefolkningen och skolsjukvård.
Sigurd Werkelin berättar om den lille pojken som var så livlig och glad och sedan dog helt plötsligt, det var en sorg som ingen hade tid med, alla skulle ju vårdas. Kompetent personal i alla led.
Idag har Lärbro Hembygdsförening köpt in en barack, där man samlat allt från Krigssjukhusets dagar.
Det finns en film att titta på där de som arbetade berättar hur det var på den tiden.
Den här inblicken i vår historia är mycket lärorik, vad som kunde presteras i en liten socken på norra Gotland under krigsåren 1939-1946.
Nu återstår studiebesök den 17 maj kl 1000 på Lärbro Bygde- och Krigssjukhusmuseum för alla medlemmar i PRO Tingstäde med omnejd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!