Upptakten för Byggnadsvårdsåret

Kvällens arrangörer och talare. Fr v Lars Grönberg, Måns Hagberg, Lennart Edlund och Sandra Såger.

Kvällens arrangörer och talare. Fr v Lars Grönberg, Måns Hagberg, Lennart Edlund och Sandra Såger.

Foto: Lasse Ahnell DBW

Föreningsliv2025-03-05 03:00

Upptakten för Byggnadsvårdsåret. För 50 år sedan genomfördes europeiska byggnadsvårdsåret. Visby blev ett europeiskt pilotprojekt. Bakgrunden var att innerstaden var det finaste Sverige hade att erbjuda och att kommunen börjat genomföra en politisk helomvändning. Den saneringspolitik som präglat Sveriges städer och även Visby innebar att innerstaden setts som ett saneringsobjekt. Den skulle helt eller delvis rivas och bebyggelsen därför inte heller underhållas. Så som skett på fastlandet och även i Visby. Ett kvarter hade rivits redan på 1960-talet för att bygga Borgen och 1971 revs hela kvarteret Östertull. Flera var på gång.

Hur kunde Sverige, oskadat av kriget, själv riva sina stadskärnor? Det tog dåvarande stadsarkitekten Måns Hagberg upp i sitt föredrag, torsdagen den 20 februari på Sävesalen. Och hur det gick till att vända utvecklingen. De riksbekanta demonstrationerna i Kungsträdgården och Haga och även Östertull i Visby innebar draghjälp tillsammans med det europeiska byggnadsvårdsåret.

Måns Hagberg representerar tillsammans med ett ganska litet antal politiker, beslutsfattare och tjänstemän den vändning som skedde fram till 1975 och som man sedan jobbade vidare med, det vill säga handlingsplanen Visby – staden inom murarna.
Helomvändningen som kom att bli så avgörande för Visby innerstads bebyggelse ledde till att Visby innerstad 20 år senare utsågs till ett världsarv.
Kvällen avslutades med en inspirerande frågestund om innerstadens bevarande och de utmaningar vi står inför i dag.

Föredraget arrangerades av DBW:s Innerstadsråd och Svenska föreningen för byggnadsvård på Gotland. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!