Vandring till Torsburgen

STF Gotland på vandring i kulturlandskap mot Torsburgen.

STF Gotland på vandring i kulturlandskap mot Torsburgen.

Foto: Anders Lekander

Föreningsliv2024-06-08 03:00

Vandring till Torsburgen Svenska Turistföreningens lokalavdelning på Gotland ordnade en vandring den 26 maj. Med start vid bygdegården i Kräklingbo kom vi ganska snart in i ett gammalt kulturlandskap längs vandringsleden från Kräklingbo till Hajdeby och Torsburgen. Det är inte ofta man under en så lång vandring kan gå genom betade hagar och få uppleva en miljö som antagligen har sett ut så här ända sedan järnåldern. Vi passerade gravar och husgrunder. Där fanns även odlingsrösen, fossilåkrar och ett tidigare änge.
Vi följde kyrkstigen fram till de tre gårdarna vid Hajdeby. Här vet man att det tidigare legat gårdar i trä från järnåldern. Vandringen blev inte mindre dramatisk när kreaturen som håller dessa landskap så öppna och väl betade blev nyfikna på vår lilla grupp på 11 personer, men vi kunde utan hinder passera.
Vandringen kunde sedan fortsätta upp till Torsburgen. Dramatiken omkring denna fornborg från folkvandringstid har blivit än mer dramatisk när senare teorier lagts fram att det var här Beowolf höll till, här och vid Stavgard i Burs. Hjälten som besegrade drakar och demoner och som beskrivs i ett engelskt kväde, men som nu anses vara en faktisk historisk person.
Fortfarande syns spår runt Torsburgen efter branden 1992. Några i gruppen vandrade upp på burgen vid Tjängvide luke där man verkligen får en uppfattning om borgens höjd och storhet, en av norra Europas största fornborgar.
Hela vandringen blev drygt en mil lång i härlig försommargrönska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!