En pälshandlare från Ryssland och en matthandlare från Istanbul som båda var framgångsrika affärsmän och bodde på Östermalm – så beskriver religionsvetaren Simon Sorgenfrei de första muslimerna i Sverige.
Nyligen berättade han för Senioruniversitetets medlemmar om Ebrahim Umerkajeff, som 1897 kom från det avlägsna Tatarstan till den stora industriutställningen på Djurgården, blev kär i en svensk flicka och blev kvar här. Eftersom Sverige ännu inte hade trosfrihet, skrev han in sig i Hedvig Eleonoras församling, men som troende muslim. Där döptes också sonen Hussein.
30 år senare kom Akif Arhan från Turkiet. Pappa hade sagt att det var kallt i Sverige och att därför kunde man sälja varma mattor här.
Båda bildade familj i Stockholm, hade företag på Östermalm och genom att följa de här familjerna i arkiven och intervjua deras ättlingar har Simon Sorgenfrei skildrat en del av Sveriges nutida historia, i sin bok De kommer att vara annorlunda svenskar.
Här finns också familjen Zakerov, som bodde i Tallin men som flydde via Tornedalen 1944.
Alla var de sekulariserade, men bildade 1948 Sveriges första muslimska förening - församling fick det inte heta. Så småningom blev det fler muslimer i Sverige, och föreningen växte. Ordförande blev på 70-talet en ung kvinna: Didar Samaletdin, dotter i familjen som kommit via Tornedalen. Och en viss uppmärksamhet drog hon till sig, när hon på bilder i dagstidningar trädde fram i kort kjol. Ingen slöja här inte…
Idag finns omkring en miljon svenskar med muslimsk bakgrund, och deras historia ägnar sig Simon Sorgenfrei åt att studera nu.
Första muslimerna i Sverige var affärsmän
Simon Sorgenfrei, professor inreligiosvetenskapmvid Södertörns högskola.
Foto: Karin Brindt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!