Första muslimerna i Sverige var affärsmän

Simon Sorgenfrei, professor inreligiosvetenskapmvid Södertörns högskola.

Simon Sorgenfrei, professor inreligiosvetenskapmvid Södertörns högskola.

Foto: Karin Brindt

Föreningsnotis2023-11-25 03:00

En pälshandlare från Ryssland och en matthandlare från Istanbul som båda var framgångsrika affärsmän och bodde på Östermalm –  så beskriver religionsvetaren Simon Sorgenfrei de första muslimerna i Sverige.
Nyligen berättade han för Senioruniversitetets medlemmar om Ebrahim Umerkajeff, som 1897 kom från det avlägsna Tatarstan till den stora industriutställningen på Djurgården, blev kär i en svensk flicka och blev kvar här. Eftersom Sverige ännu inte hade trosfrihet, skrev han in sig i Hedvig Eleonoras församling, men som troende muslim. Där döptes också sonen Hussein.
30 år senare kom Akif Arhan från Turkiet. Pappa hade sagt att det var kallt i Sverige och att därför kunde man sälja varma mattor här.
Båda bildade familj i Stockholm, hade företag på Östermalm och genom att följa de här familjerna i arkiven och intervjua deras ättlingar har Simon Sorgenfrei skildrat en del av Sveriges nutida historia, i sin bok De kommer att vara annorlunda svenskar.
Här finns också familjen Zakerov, som bodde i Tallin men som flydde via Tornedalen 1944. 
Alla var de sekulariserade, men bildade 1948 Sveriges första muslimska förening - församling fick det inte heta. Så småningom blev det fler muslimer i Sverige, och föreningen växte. Ordförande blev på 70-talet en ung kvinna: Didar Samaletdin, dotter i familjen som kommit via Tornedalen. Och en viss uppmärksamhet drog hon till sig, när hon på bilder i dagstidningar trädde fram i kort kjol. Ingen slöja här inte…
Idag finns omkring en miljon svenskar med muslimsk bakgrund, och deras historia ägnar sig Simon Sorgenfrei åt att studera nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!