Helene Martinsson-Wallin är inte bara arkeolog, hon har studerat geologi också, och hon har särskilt intresserat sig för Lina myr och Gothem, och om sin forskning berättade hon för Senioruniversitetets medlemmar en av årets sista sensommardagar.
– Här bosatte sig människor för 9000 år sedan, och väldigt många bosättningar finns trakterna runt Gothem. Men strandlinjen då såg inte ut som idag. Och den mur som finns vid Gothemshammar var inte en fornborg, den var troligen en palissad.
Helene Martinsson-Wallin har gjort så kallade modelleringar där man ser hur landskapet såg ut för flera tusen år sedan, och där det framgår tydligt att ett av de största rösena - Majsterrojr- låg precis vid kusten, och att skeppssättningen Tjelvars grav i närheten låg betydligt närmre vattnet än idag.
– Det var som en skärgård här då, sannolikt med en jaktstation för 8500 åt sedan. Kanske var det säl man jagade?
Helene Martinsson-Wallin och hennes doktorander har också tagit borrkärnor på Lina myr, där man se hur klimatet förändrats genom årtusenden.
– Genom pollenanalyser i borrkärnorna kan man se vad det funnits för träd och vad man odlade under olika perioder. Och Lina myr var ju oerhört viktig på många sätt innan den dikades ur. Carl von Linné har beskrivit hur viktigt fisket var, och långt senare skrev Arvid Ohlsson om konflikter mellan bönder i Gothem och Hörsne om idfisket i Lina myr.
Helene Martinsson-Wallin har också tankar om framtiden för det här området.
– Man skulle kunna ha en vandringsled kring myren, med information om forntiden men också om nutiden.
Helene forskar i Tjelvars marker
Helene Martinsson-Wallin, professor vid Campus Gotland, Uppsala universitet.
Foto: Karin Brindt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!