Hon forskar om energiomställningen

Johanna Liljenfeldt forskar om klimatomställningen.

Johanna Liljenfeldt forskar om klimatomställningen.

Foto: Karin Brindt

Föreningsnotis2023-11-03 10:00

– Den nya teknologin kommer att ta plats, och den kommer att påverka landskapet omkring oss.
Det sade Johanna Liljenfeldt, forskare vid Campus Gotland, när hon föreläste om klimatomställningen för Senioruniversitetets medlemmar i Almedalsbiblioteket. 
– Det kan bli konflikter, men forskningen visar att det är bråttom. Och alla förändringar är jobbiga. Men det ska vara en rättvis omställning.
Till stor del styrs också de svenska besluten från EU, betonade Johanna Liljenfeldt men det blir ändå mycket politik i slutändan.
– Vilka investeringar ska vi göra? Vilka liv är vi villiga att leva? 
Störst möjlighet att producera el till havs finns utanför Norge, Storbritannien och Island, men går man till Östersjön så är det Skåne och Gotland som gäller.
– Vi måste stoppa EU:s beroende av ryska fossila bränslen, sade Johanna Liljenfeldt.
Som exempel på större satsningar inom klimatomställningen som görs på Gotland just nu nämnde hon den solcellspark som planeras i Träkumla, Destination Gotlands satsning på vätgas, Heidelberg Materials satsning på lagring av koldioxid och också den forskning som görs för att minska jordbrukets utsläpp.
– Det är ett doktorandprojekt där KTH och SLU är inkopplade. Men det är bara i sin början. 
Och så finns det då också de riktigt lokala satsningarna, som på Östergarnslandet där man jobbar med lokalt producerad energi inom Austerland energi, liksom Storsudret där man håller på och bildar en andelsförening för att starta en solcellsanläggning i storformat.
– Det behövs nya infrastrukturer. Vi kan bli ”produmenter” av energi. 



 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!