Ingrid har dokumenterat Lagerlingen

Porträtt av journalisten Ingrid Thunegard.

Porträtt av journalisten Ingrid Thunegard.

Foto: Karin Brindt

Föreningsnotis2024-01-24 03:00
När Ingrid Thunegard var fyra år och bodde i Havdhem fick hon en liten vacker träask. Nästan ett halvt sekel senare kom den fram igen, och då mindes hon att hon fått den av en av de flyktingar som 1945 fick bo vid ett läger i Havdhem, Lager Lingen.
Hon satte igång att forska om var de kom från, och vad som hände med dem sedan.
Om detta berättade hon för Senioruniversitetets medlemmar en januaridag i Visby.
För Ingrid Thunegard arbetade på Sveriges Radio och gjorde en dokumentär om de här männen som kom till Gotland 1945, vid krigsslutet i maj. De kom till från Liepaja i Lettland och var egentligen påväg till Lübeck för merparten av dem var tyskar, från den besegrade tyska armén. Men de hade blivit beskjutna av ett sovjetiskt flygplan och tvingades mot Gotland. Bogserbåten Gulbis tog dem på släp mot Faludden där de strandade och männen ombord fick hjälp i land av ortsborna.
De fördes till Havdhem, där man byggde upp ett flyktingläger - Lager Lingen.
Många av dem var skickliga yrkesmän och fick arbeta på verkstäder och snickerier. Och därifrån kom Ingrids lilla träask!
Så småningom fördes de över till fastlandet och vad de då inte visste var att de skulle skickas till Sovjetunionen. De flesta fasade för att bli skickade till Sibirien, men i alla fall en av dem, ”Mikael”, som Ingrid lyckades spåra upp i München, berättade att han som ingenjör fått arbeta i Lettland med att konstruera ubåtar. 1949 fick han tillstånd att återvända till sin hemstad München, som ännu låg i ruiner, och hans fru, ja hon hade gift om sig, med soldat från USA…
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!