Majvor Östergren arbetar med att stoppa plundringar
Majvor Östergren har skrivit den faktaspäckade boken om sitt arbete med att stoppa plundringar.
Foto: Majvor Östergren
-Gotland är rikast i världen på vikingatida silverskatter. Och det är lätt att hitta fornfynd idag, med modern teknik och Riksantikvarieämbetets hemsida.
Majvor Östergren var med på 70-talet, när de första plundringarna med metalldetektorer gjordes, och var mycket nöjd när en ny lag kom 1985 som förbjöd användning av dem, men bara på Gotland.
-Men sedan kom en grupp engelsmän! Vi hittade 400 plundringsgropar på en åker.
Att de åkte fast var tack vare att de hade lämnat cigarrettfimpar efter sig, av en sort som såldes på färjan till England.
1991 kom så en ny brottsrubricering, grovt fornminnesbrott, som kan ge fängelse i upp till fyra år.
-Och då slog myndigheterna sig till ro, medan handeln med fornfynd expanderade.
Samtidigt fördes en debatt där tonläget stundom blev allt mer uppskruvat, och det talades om Stalinmetoder från museichefens sida.
Arbetet med att få fast plundrarna fortsatte, och en kille togs och erkände plundring vid en åker i Alva. 1191 mynt lämnades tillbaka.
Men trots framgångarna är Majvor inte nöjd än.
-Vad som behövs är bland annat mer aktiva myndigheter, engagerade politiker, och att auktionsfirmor vägrar att förmedla fornfynd. Vidare bör arkeologiska undersökningar bekostas av myndigheterna, och kulturmiljölagen bör ses över, anser Majvor Östergren som också nyligen gett ut en bok, Ett plundrat kulturarv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!