Roma Hembygdsförening
Gunnar Hansson visar hur tillverkningen av bake-off går till.
Foto: Mats Englund
Torsdagskvällen 9 nov 18,30 var romabor och andra intresserade inbjudna till en träff på Brukshotellet. Det blev en god samling trots att höstregnet strilade och mörkret låg tätt.
Inbjuden föredragshållare var mjölnare Gunnar Hansson. Det var Gunnars farfar som 1915 byggde Roma valskvarn. Senare tog Gunnars far Allan över verksamheten och utvecklade den med nya affärsområden. Det anlades en bensinmack (Nynäs). Försäljning av cyklar, mc och radioapparater kompletterade kvarnverksamheten.
Gunnar själv utbildade sig vid Nordiska Kvarnskolan i Mariestad. 1963 började Gunnar vid Kungsörnen i Uppsala och 1981 flyttade han hem med sin familj till Gotland och tog över driften i Roma. Kvarnens kapacitet utökades och verksamheten utvecklades på flera sätt. Efter köp av fd Tingstäde mejeris lokaler startades också företaget Gotlandsbrödet med tillverkning av bakeoff-produkter.
Efter en mkt intressant berättelse om mjölets historia, från 6-7000 år sedan och fram till idag, med beskrivning om processen från ax till limpa, tackades Gunnar med en varm applåd och ett exemplar av Boken om Roma, som överlämnades av Roma Hbf.s ordf Arne Hansson. Kvällen fortsatte med trevliga samtal vid kaffeborden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!