Säkra aborter är livräddande – för kvinnorna

Dr Annette Aronsson föreläste nyligen i Almedalsbiblioteket om säkra och osäkra aborter.

Dr Annette Aronsson föreläste nyligen i Almedalsbiblioteket om säkra och osäkra aborter.

Foto: Privat

Föreningsnotis2023-10-13 10:10

Dr Annette Aronsson, överläkare vid kvinnokliniken, Karolinska sjukhuset, föreläste nyligen på inbjudan av Humanisterna Gotland, Folkuniversitetet och Biblioteken på Gotland. Man räknar med att totalt ca 73 miljoner aborter utförs varje år i världen, varav närmare 1/3 är osäkra (lekmannautförda). Av de osäkert aborterade kvinnorna avlider varje dag drygt 100 kvinnor av abortkomplikationer. Av alla kvinnor i världen lever ca 110 miljoner i länder med totalförbud mot aborter.
Det kan inte ha undgått någon att allt flera delstater i USA nu inför totalförbud mot abort om graviditeten nått längre än 6:e veckan, dvs så tidigt att kvinnan inte vet om att hon kan vara gravid. Desperata kvinnor med oönskade graviditeter i delstater med abortförbud måste då skyndsamt resa till annan delstat och få tag på en gynekolog, vilket förutsätter att hon har råd och kunskap om hur man går tillväga. Kvinnorörelsen i USA har protesterat men Högsta domstolen (där Trump-utsedda domare är i majoritet) har rivit upp den tidigare gällande, tillåtande lagstiftningen, stödda av fundamentalistiska kristna grupper.
Inte förvånande är att USA är det enda höginkomstlandet i världen där mödradödligheten (varav abortdödligheten är en del) är i ökande. Och utsatta kvinnogrupper, framför allt fattigare kvinnor, har högre dödlighet.
Hoppfullt är att kvinnor i Nederländerna, ”Women on Web”, har möjliggjort inköp via nätet av ”abortion pills”. Men då krävs kunskap och initiativ. Och pengar.
Inget land har kunnat visa att totalantalet aborter (säkra plus osäkra) har minskat sedan restriktiva abortlagar införts.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!