Till Östergarn med Gotlands Humanistiska Förbund
Lunch Östergarn skola
Foto: Eva Östman
Ordförande Ulf Palmenfelt gjorde under bussfärden en resumé över det gotländska kynnet. De första invandrarna som kom till Gotland för ca 9000 år sedan visade på entreprenörskap. Man skaffade raskt tak över huvudet och mat för dagen och man etablerade viss samverkan. Genom årtusenden och århundranden har gotlänningen visat att just samverkan och utbyte varit grundläggande egenskaper för överlevnad och utveckling.
Utvecklingsbolaget Nygarn som verkar på östra Gotland kan ses som ett nutida exempel på att denna anda finns rotad i den gotländska genbanken. Efter en mycket god lunch i den vackra skolan berättade Gunnar Bendelin om Nygarns omfattande verksamhet och Wolfgang Brunner berättade om planerna på en samverkan kring en gemensam större solcellsanläggning. År 2005 köpte man skolbyggnaden av regionen. Den är nu utvecklingsbolagets varumärke och bygdens samlingsplats. I huset finns ett tiotal företag inhysta.
I nya Albatrossmuseet berättade Erik Hoffstedt om den ödesmättade dagen 2 juli 1915, då Gotland hamnade i skottlinjen mellan ryska flottan och den tyska minkryssaren Albatross. Fartyget med 230 besättningsmän ombord var efter avslutad minering på väg till sin hemmahamn. Albatross försökte rädda sig genom att gå in mellan Östergarnsholm och Östergarnslandet. Tjugosju män dog och ett tjugotal var svårt skadade. En stor räddningsinsats iscensattes. Utställningen är professionellt utförd med hjälp av Gotlands Museum. Fotografierna är välgjorda och informativa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!