Ukraina-tema i Eksta bygdegård

Många ville äta Borsjtj, här serverat av Lilja Utas och Tanja Utas-Savostikova  från Gammalsvenskby

Många ville äta Borsjtj, här serverat av Lilja Utas och Tanja Utas-Savostikova från Gammalsvenskby

Foto: Lennart Johansson

Föreningsnotis2023-01-26 10:00
Den 21 januari hade Eksta hembygdsförening bjudit in till ”Ukraina-tema” i bygdegården, och drygt 70-talet personer kom till evenemanget.
Ordföranden Peter Knutas hälsade välkommen och gav alla tillfälle att förse sig med den ukrainska nationalrätten Borsjtj med pampushka, som tillagats och serverades av ukrainska kvinnor, för närvarande boende i Östergarn.
Först ut bland talarna var Kerstin Blomberg, som berättade om mottagande av flyktingar på Gotland vid olika tillfällen från 1919 till idag. Den gotländska ortsbefolkningen har alltid ställt upp och hjälpt till när människor på flykt kommit till ön.
Anastasia Bilenko tog vid och sjöng en ukrainsk sång innan hon berättade om livet i Ukraina innan flykten och hur flykten sedan gick via Polen till Sverige och Gotland, där hon nu är volontär vid flyktingboendet i Klintehamn.
Smeden Niko Caspers redogjorde för de hjälpinsatser som genomförs inom ramen för ”Smeder utan gränser”. Ett 30-tal bilar, tre ambulanser och tonvis med förnödenheter har levererats till Ukraina, och resorna dit kan vara strapatsrika och inte ofarliga.
Som avslutning samtalade Peter Knutas med Marina Buskas, som bl a berättade om sin flykt från Gammalsvenskby till Sverige, hur kaotiskt det tidvis varit och hur rädd hon varit.
Prislistan vid försäljningen hade framför varje belopp ordet ”minst”, vilket kunderna tog fasta på. Besökarna visade stor givmildhet, och även från bygdegårdsföreningen inkom ekonomiskt bidrag. Samtliga inkomster går nu oavkortat till Ukraina-hjälp, då hembygdsföreningen står för alla kostnader under dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!