Människors användning av artificiellt ljus för att lysa upp städer och andra platser där vi bor skapar något som kan kallas ljusföroreningar. Nu vill forskare vid Lunds universitet se hur det påverkar växter, djur och människor.
– Det handlar om ljus som vi människor har skapat. Man har till exempel sett att fladdermöss blir desorienterade och inte tar sig ut på natten, säger Anna Kahlbom, pedagog på Fenomenalen Science Center.
Det konstgjorda ljuset avgör hur många stjärnor vi kan se och det är just detta som gör att forskare nu vill samla stjärnobservationer från hela landet, både från stad och landsbygd.
Isabelle och Jacob Knudsen har kommit till Fenomenalen tillsammans med grannen Ewa Bongilaj för att bygga sina egna stjärnkikare.
– Jag hade hört eller läst någonstans om det här projektet och när jag såg att man kunde göra det här så tänkte jag att det var väldigt roligt att få göra detta, säger Ewa.
Jacob Knudsen läser instruktionerna och har efter en liten stund lyckats göra sin egen stjärnkikare med enkla medel som ett papper, en gradskiva, ett snöre och en metalltyngd.
– Att klippa var svårast, då fick man koncentrera sig, säger han.
Tillsammans med storasyster Isabelle ska han under en kväll inspektera stjärnhimlen för att sedan rapportera in det han ser genom en app.
– Vi bor precis vid Snäck så vi har mycket himmel för att kunna kolla, konstaterar Ewa Bongilaj.
Vid bordet intill är Theodor och Albin Wiflings precis klara med sina stjärnkikare. Hemma ska de troligtvis avsluta dagens arbete med att kika på stjärnhimlen, som Albin till viss del redan är bekant med.
– Jo, ibland kollar jag på typ Karlavagnen. Och den här stjärnbilden med tre i rad – Orions bälte, säger han.
Att barn och ungdomar intresserar sig för stjärnhimlen i och med projektet tycker Anna Kahlbom är fantastiskt.
– Det här sänker tröskeln för vetenskap och forskning, säger hon.
Med massexperimentet hoppas Forskarfredag, som är arrangörer, kunna locka 100 000 ungdomar över hela landet att skicka in data till forskningen. Projektet pågår under hela året men just nu är det extra bra att skåda natthimlen.
– Den absolut bästa perioden att titta på stjärnor är under februari till april, säger Anna Kahlbom.