När får man lämna barnen på förskolan?

"Förskolan är till för arbetande föräldrar. Den är inte en barnvakt!" Det kunde man läsa i en flitigt delad debattartikel från VLT. Texten gick ut på att många föräldrar borde skämmas, som lämnar sina barn på förskolan fast de är lediga, eller är hemma med ett sjukt syskon. Vad säger egentligen reglerna, och personalen på Gotlands förskolor?

Barn på förskolan i Roma

Barn på förskolan i Roma

Foto: Tommy Söderlund

FÖRSKOLEDEBATT2015-05-12 13:00

Debatten om barn på förskola engagerar. Och inget blir mer debatterat än föräldrar som lämnar sina barn på förskolan när de själva är lediga från jobbet.

Det som gäller enligt skollagen är att du har rätt att lämna ditt barn på förskola för att kunna arbeta och studera. Du har också rätt att ha ditt barn på förskola i 15 timmar per vecka, även om du inte arbetar eller studerar. Det kallas allmän förskoletid. Här på Gotland kan föräldrar förlänga den allmänna förskoletiden till 25 timmar per vecka, men får då betala för det.

Susan Meuller, som är chef för Region Gotlands förskoleverksamhet, tycker inte att det är ett stort problem med föräldrar som lämnar barnen på förskola trots att de är hemma och lediga.

– Egentligen är det så att vår uppgift inte är att ifrågasätta. Det handlar om ett förtroende att föräldrar lämnar barnen när de är i behov av det och vi tar hand om barnen när de är på förskolan, säger hon.

Maj-Lis Olsson, förskolechef i Slite, har inte märkt av att föräldrarna har barnen på förskola mer än nödvändigt.

– Vi har den policyn att alla får lämna sina barn när de behöver. Vi tar alltid emot dem, säger hon.

Hon har inte hört att personalen har nämnt det som ett problem.

– Vi har öppet 6:00 till 18:00 utifrån föräldrarnas behov, säger hon.

På förskolorna i Fole och Stenkyrka händer det att föräldrar lämnar in barnen fast de själva är lediga, men det väcker mer frågor än irritation menar förskolechefen Carina Lindby.

– Man kan ju fundera över varför föräldrar gör så. Vad är det som gör att föräldrar inte vill ha sina barn hemma, säger hon.

Hon har också en teori om vad det beror på.

– Någonstans kanske det finns en tro att det är på förskolan är där man lär sig saker, säger hon.

Hon fortsätter att resonera kring anledningarna och menar att grunden nog ligger i yttringar i samhället.

– Man ska ha tid för sig själv, man ska hinna träna man ska vara si och så och så ska man också vara en bra förälder. Förskolan kanske blir ett sätt att hitta en balans i livet, säger Carina Lindby.

Hon säger också att det är en känslig fråga och poängterar att hon inte tror att föräldrarna inte vill vara med sina barn.

– Det sista vi vill göra är att skuldbelägga föräldrar. Vi ska inte komma med åsikter om hur de ska sköta sina liv, säger hon.

Vad tycker du? Debattera artikeln här! (Tänk på att följa våra regler).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om