Fortsätter träffas trots besöksförbud

Trots besöksförbud fortsätter anhöriga att träffa de boende på Pjäsen. Promenader utomhus har blivit sättet att umgås.

27 mars 2020 11:33

VÄGEN UR KRISEN

Besöksförbud råder på öns äldreboenden. Detta på grund av risken att få in coronasmitta utifrån. På Pjäsen i Visby har detta påverkat de 100 boende.

– Personalen är helt fantastisk på att se människorna som bor här och göra det bästa i deras vardag. Men relationen till en anhörig kan vi aldrig ersätta, säger Britt-Marie Sigrén, enhetschef på Pjäsen 1.

Hon berättar att de flesta respekterar besöksförbudet och förstår allvaret med coronasmittan, men också att lösningen för att kunna fortsätta träffas är enkel. Utomhus. 

– Man hör av sig till avdelningen, som hjälper till och så kommer den anhöriga till dörren och hämtar. Vi säger till dem att de inte ska ta så mycket i varandra och att gå en bit ifrån varandra, säger hon.

Att åka bil skulle innebära en ökad smittorisk, den anhöriga som hälsar på får därför hålla sig i närheten med den boende.

– Vi är glada om de tar en promenad och vi har parken här bakom där man kan gå ut och sätta sig, säger Britt-Marie Sigrén och släpper ut Kerstin Carlsson till dottern Carina Hellgren som väntar i entrén.

– Det här betyder jättemycket, säger Carina Hellgren och berättar att hon har fortsatt att träffa mamma trots besöksförbudet, men utomhus och ibland med medhavd kaffekorg.

Carina berättar att promenaderna betyder mycket för henne, och ännu mer för mamman.

– Det skulle vara hemskt om jag inte hade någon att gå ut med, säger Kerstin Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe