Stort intresse för växande Downläger

Barnfamiljer från hela landet samlas på Gotland för sommaraktiviteter och utbyta erfarenheter kring Downs syndrom. Med frivilliga krafter och skänkta pengar får fler möjlighet att träffas.

Kul. Så beskrivs veckan av Martina Ladendorf som tillsammans med Kasper, Pyret och Kristina Ladendorf åkt från Gnesta till Västerhejde.

Kul. Så beskrivs veckan av Martina Ladendorf som tillsammans med Kasper, Pyret och Kristina Ladendorf åkt från Gnesta till Västerhejde.

Foto: David Skoog

(GA) Sommarläger2017-08-08 11:30

På gräsmattan springer barn i alla åldrar och föräldrar försöker att hålla samma tempo. Några anlände i helgen, men många har kommit under natten och det är dags för den första samlingen. Många spontana kramar delas ut och vissa är vänner sedan innan medan andra är helt nya för varandra. Efter morgonsamlingen och gruppfoto är det dags för gemensam gymnastik i solskenet.

Det är det fjärde året som familjelägret ”Downs is up” anordnas på Kneippbyn. Deltagarantalet har ökat för varje år och i veckan samlas 160 deltagare med en sak gemensamt – något av familjens barn har en funktionsvariation i form av Downs syndrom.

Idén till lägret kläcktes av Sara Lindholm från Visby. När hennes son Sigge var mindre ville hon åka på en gemensam bebisträff, men det skulle kosta henne 14 000 kronor.

– Det hade jag inte råd med som ensamstående. Jag kände att det var en orättvisa, att det bara var de som hade råd som kunde göra den typen av saker, säger hon.

Hon och några andra började tillverka armband som såldes till förmån för den nystartade föreningen och det första sommarlägret kunde anordnas.

– Intresset var jättestort. Det finns ett behov av att få träffas och kanske framförallt för syskonen, som lever i en familj där ett barn har speciella behov, säger Sara Lindholm.

I år har ”Downs is up” lyckats samla ihop så mycket pengar så att ekonomin inte ska vara ett problem för deltagarna.

– Många betalar själva, några hjälper vi en del och några helt, säger Sara Lindholm.

Christoffer Ewerth bor i Stockholm och när familjen såg att lägret skulle hållas på Gotland så nappade de direkt.

– Vi har varit på Gotland förr och Kneippbyn också och vet att barnen uppskattar det. Och det här är ett bra sätt att träffa andra familjer, säger han.

Den stora behållningen tycker han är att kunna prata med andra föräldrar.

– Vi har precis börjat förskola nu, så det är mycket frågor kring det. Det kan vara vettigt att få veta hur andra familjer har haft det, säger han och återgår till gymnastiken tillsammans med sönerna.

Rörelserna och dansen leds av Sussan Eriksson på Parasportförbundet, som finns på plats för första gången. Hon och hennes son Jesper Eriksson Nylund syntes båda i tv-programmet ”Heja Sverige”, som följde den svenska truppen i Special olympics.

– Jag kommer att hålla i morgongymnastik här och även berätta om mina erfarenheter både som mamma och tränare, säger Sussan Eriksson.

Tillsammans med Parasportförbundet försöker hon att sprida budskapet om nyttan av morgongymnastik.

– Rörelse överhuvudtaget är ju bra för alla. Den här gruppen har ofta risk för svagare muskulatur och en överrörlighet, men om man tränar musklerna från början så är det lättare, säger hon.

För familjen Ladendorfs barn Kasper och Pyret är det extra kul att kunna umgås med jämnåriga. Så pass kul att Pyret behöver vila ut mot Kristina Ladendorfs axel.

– Det är bra när alla barn har en funktionsnedsättning för då förstår alla att vi vuxna behöver anpassa oss till dem och inte tvärtom, säger Martina Ladendorf.

Nytt för i år är också att ungdomar och unga vuxna med Downs syndrom deltar och har övat på en avslutningsshow som framförs på torsdag. Sara Lundqvist är en av sångarna och ska sjunga ”En sång till Stina”. Att sätta ihop föreställningen var inga problem berättar hon:

– Det var faktiskt ganska lätt, säger hon.

Downs is up

Ett familjeläger som anordnas för fjärde året i rad på Kneippbyn. Barn med Downs syndrom och deras familjer samlas i fem dagar för aktiviteter, föreläsningar, utflykter och utbyta erfarenheter. Initiativtagare är Sara Lindholm som anordnar lägret tillsammans med Johanna Andersson och Lars-Göran Larsson.

Den medicinska termen för Downs syndrom är Trisomi 21, vilket betyder att individerna har tre kromosomer 21.

I genomsnitt föds det cirka 140 barn per år med DS i Sverige.

Källa: Downs is up & Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!