Gotland utan räddningshelikopter i tre månader

Gotland är tre månader framåt helt utan räddningshelikopter. Den har nu flyttats till en annan bas.

9 januari 2019 07:45

Sjöräddningshelikoptern kommer nu att flyttas till en annan bas i Sverige. Sjöfartsverket har beslutat att helikoptern ska flyttas från Gotland till Kiruna. Den flyttades 8 januari och kommer att vara borta fram till och med 8 april.

– Varje år flyttas en av helikoptrarna från en av helikopterbaserna upp till Kiruna. Det gör man för att kunna öva på fjällräddning, säger Tobias Fälth på Sjöfartsverket.

Under tretton veckor kommer nämligen Sjöfartsverkets helikopterbesättningar att öva på fjällräddning i Lapplandsfjällen. Under perioden kommer räddningshelikoptrarna att täckas av räddningshelikoptrarna från Kristianstad och Norrtälje.

– Från Kiruna har vi i närheten tillgång till Sveriges mest högalpina områden med de högsta och brantaste fjällen. Högalpin terräng skapar mycket speciella vindförhållanden på ett helt annat sätt än vad som är fallet i lägre fjällterräng längre söderut i fjällkedjan. Övar man att flyga i högalpin miljö så är det mindre risk att träffa på vind och väderfenomen man inte upplevt tidigare, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Han menar att förmågan att göra räddningsinsatser runtom Gotland kommer att vara på en fortsatt bra nivå.

– Området täcks från baserna i Norrtälje och Kristianstad. Vid behov kan vi med kort varsel ombasera en räddningshelikopter från fastlandet till Visbybasen under perioden då den ordinarie Visbyhelikoptern är ombaserad till Kiruna. Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta räddningsinsatser runt Gotland sker med båtar och den förmågan är god. Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta räddningsinsatser runt Gotland sker med båtar och den förmågan är god, säger Mattias Hyllert.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa