Försvarsmuseet i Tingstäde öppnar nu på lördag

På lördag öppnar det nya försvarsmuseet i Tingstäde. GA fick en rundtur som bjöd på såväl logementsmiljöer som stridsvagnar.

Stridsvagn. I fordonsparken kommer besökarna att förlora sig i nostalgiska minnen, tror Rolf Larsson.

Stridsvagn. I fordonsparken kommer besökarna att förlora sig i nostalgiska minnen, tror Rolf Larsson.

Foto: Simon Paulin

Gotland2009-07-07 04:00
Försvarsmuseet är inrymt i försvarets gamla sädesmagasin i tre våningar vid Förrådsgården i Tingstäde. Förrådsgården byggdes upp i början av 1900-talet i samband med bygget av Tingstäde fästning. Golven är byggda för att hålla för tung belastning, vilket är en fördel när man nu rullar in luftvärnskanoner här.
Rolf Larsson är ordförande i organisationen Gotlands försvarsmuseum, som arbetat ideellt i tre år med att få till stånd ett museum i Tingstäde.
- Tingstäde är en ganska naturlig plats för ett försvarsmuseum. Här har armén haft förråd sedan första världskriget, och folket här har vuxit upp med försvaret.
Organisationen består av medlemmar ur kamratföreningarna vid de gotländska före detta arméförbanden P 18, A 7 och Lv 2.

Ekonomiskt stöd
Ekonomiskt stöd för satsningen har man fått från försvarsmakten och statens försvarshistoriska museer, samt ett antal sponsorer. Museet är ett av de 23 runt om i Sverige som ingår i Sveriges miltärhistoriska arv.
Den historiska delen av utställningen berättar om det gotländska försvarets uppgång, nedgång och fall. Historiken tar sin början redan på 300-talet, och inleds med att man träder in genom en palissadport av samma typ som funnits vid Torsburgen.

Ön utan försvar
Från järnåldern via medeltiden får man i nästa rum följa den ryska ockupationen 1808, då Gotland precis som i dag var helt oförsvarat. Denna erfarenhet ledde gotlänningarna till bildandet av Nationalbeväringen, ett initiativ som kom att sätta starka spår i det nationella försvaret.
- Den gotländska beväringen var Sveriges första värnplikt, säger Rolf Larsson.
Under det första världskriget uppfördes Tingstäde fästning, som stod färdig 1917 och var byggd för att kunna rymma 10 000 personer. Efter andra världskriget blev fästningen en förrådsanläggning där man förvarade vapen och mat. Matförråden skulle i ett krisläge kunna livnära både soldater och den gotländska befolkningen.
- Man ville flytta in förråden från kusten, så att de inte skulle bli lika utsatta för beskjutning från havet, säger Rolf Larsson.
På den översta våningen finns interiörer ur soldatlivet. Bland annat kan man kika in i en autentiskt uppbyggd arrestlokal, ett fältläger som det såg ut från 1960-talet och framåt, och ett logement med halmmadrasser och järnsängar. Här finns också en stor vapenutställning.

Alla stridsvagnar
I ett garage utanför det gamla sädesmagasinet tror Rolf Larsson att många besökare kommer att fastna en stund. Här står en komplett samling av de stridsvagnsmodeller som varit i bruk på Gotland.
För bygden kommer försvarsmuseet att bli en viktig möteslokal där man kan hyra in sig, nu när såväl skolan som affären i Tingstäde har lagts ner.
När museet öppnar på lördag är det fri entré, och Rolf Larsson har förhoppningar om att det kommer mycket folk. Han hoppas också på att museet i framtiden kommer att växa ytterligare.
- Om allt går som det ska får vi hit flygplan nästa år. Då hoppas vi kunna sätta upp ett Drakenplan vid vägen här ute.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om