Gotland har fått fyra nya naturreservat

Länsstyrelsen har nu fattat beslut om att bilda fyra nya naturreservat på Gotland:
Forsviden i Othem.
Ölbäck i Endre.
Botes källmyr i Gerum och Linde samt
Kvie Källmyr i Lojsta och Fardhem socknar. Till varje område finns särskilda föreskrifter. Dessutom omfattar besluten vilka vård- och förvaltningsbestämmelser som ska gälla för respektive naturreservat.

Gotland2004-12-10 06:00
Forsviden i Othem omfattar 198,5 hektar. Syftet med reservatet är ?att bevara ett betespräglat område med en mosaik av öppna alvarmarker med rik flora och insektsfauna, gles hällmarkstallskog med rik förekomst av död ved, partier med tätare skog med gott om äldre tallar samt våtmarksområden som kalkfuktängar och en agmyr?.
Området har tidigare föreslagits av regering att ingå i det det ekologiska nätverket Natura 2000. Den enda fastighet som berörs av beslutet är Norrbys 1:43 och överenskommelse har träffats med de två markägarna om ersättning för intrånget.

Rödlistade hällmarksmossor
Ölbäck i Endre ligger vid länsväg 631 ca 5 km öster om Visby.
Området som är 99,9 hektar stort ägs redan till stor del av staten genom Naturvårdsverket, det gäller fastigheterna Allekvie 2:1 och Lere 1:25 i Endre. Dessutom berörs Stenstugu 3:1 som ägs av Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala.
Syftet med reservatet är att bevara och utveckla de biologiska naturvärden och den biologiska mångfald som är knuten till områdets häll- och alvarmarker.
Området hyser en stor mängd hällmarksmossor, varav fem stycken är rödlistade.
Delar av området ingår i det europeiska nätverket 2000.
Botes källmyr är ett 185 hektar stort område ca 4,5 km norsväst om Lojsta kyrka och det berör sex olika fastigheter. Två av dessa, två Ajmunde 1:9 och Botes 1:3 i Gerum, ägs av staten genom Naturvårdsverket. Dessutom berörs Likmunds 1:2 som ägs av Alvar Lindgren, Likmunds 1:5, som ägs av Tomas och Anette Järesund, samt Mickelbys 1:24, Gösta Andersson. I Linde berörs dessutom fastigheten Amlings 1:6 som ägs av Lars-Olof Lindvall.
Syftet med reservatet är ?att skydda ett stort och mycket värdefullt källmyrskomplex med omgivande sumpskogar och torrare skogsmarker. Strukturer som gamla senvuxna tallar och områdets naturliga hydrologi ska bevaras. Ett av skälen till beslutet om naturreservatsbildning är regeringens förslag att området skall ingå i nätverket Natura 2000. Det skall i sammanhanget också nämnas att två områden på sammanlagt 59 ha har högsta klassen i länsstyrelsens våtmarksinventering. Kvie källmyr berör ett 32 hektar stor område i Lojsta och Fardhem och är beläget ca 10 km norr om Hemse samhälle.

Biotopskydd otillräckligt
Syftet med reservatet är ?att genom skydd av områdets hydrologiska förhållanden bevara de naturvärden och den biologiska mångfald som är knuten till källmyren?. Tre fastigheter i Lojsta och två i Fardhem omfattas av reservatet.
Fride 1:45 i Lojsta ägs av Morgon och Rita Hallin, Kvie 1:40 Maj-Britt och Sven-Ove Jakobsson, Kvie 1:45 ägs av Staten genom Naturvårdsverket.
I Fardhem berörs Niksarve 1:32 och Niksarve 1:8 som ägs av Dag Jakobsson respektive staten genom Naturvårdsverket.
Området omfattas även av en samfällighet, Lojsta S:9, som ägs att ett flertal personer i området.
Efter ett regeringsbeslut tidigare i år ingår området i det europeiska ekologiska nätverket Natura 2000. Områdets höga naturvärden har varit kända under lång tid. Ett arbete hade påbörjats för att ge området biotopskydd. Under arbetets gång stod det dock klart att det var i största laget för att använda biotopskydd som skyddsform. Och det är med anledning av detta som frågan naturreservats har väckts.
Det första förslaget var färdigt att sända på remiss redan i oktober 2000.
Förhandlingar om köp och intrångsersättning har därefter förts med berörda markägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om