Gotlands Gille besökte Långmyre vineri Varje sommar lägger Gotlands gille i Stockholm sitt sommarmöte som en familjeaktivitet någonstans på Gotland. I år föll valet på Långmyre vineri i Hamra/Burgsvik.
Den 18:e Juli i strålande sommarväder fick vi ta del av vinodling och tillverkning av vin på södra ön. Vi var 67 ledamöter med gäster samlades vid vinodlingen i Hamra där grundarna Emma Serner och Andrea Guerra tog emot. De berättade ingående och pedagogiskt om hur odlingen/tillverkningen har växt fram från idé till genomförande. Andrea som har en bakgrund som vinproducent i Italien har erfarenhet av hur svårigheterna för vinodling ökar i Italien pga klimatförändringarna. Gotlands kalkrika jord lämpar sig väl, så därför bestämde sig paret 2016 att sätta italienska vinstockar på ett fem hektar stort fält i Hamra. Odlingen är ekologisk och är helt fri från kemiska preparat.
Därefter blev det förflyttning till Burgsvik där vineriet ligger. Här fick vi en visning av hela processen efter skörd. Saften pressas ur druvorna som sedan övergår till jäsning. När jäsningen är klar efter ett antal veckor förflyttas vinet över till lagring i tre månader. Sedan är vinet klart för buteljering, vilket sker i samma lokaler. Här vidtog också besökets höjdpunkt då vi fick provsmaka ett rosévin och ett vitt vin som bägge smakade utsökt. Vi var imponerade av parets entusiasm och engagemang i detta inte helt enkla hantverk och företagande.
Gillets ordf. Jan Ulinder tackade Emma och Andrea för ett väl genomfört arrangemang. En så stor grupp av hade de aldrig tidigare tagit emot. Som tack överlämnades gillets egna snapsglas.
Gotlands Gille besökte Långmyre vineri
Andrea Guerra visar vinstockarna.
Foto: Hans von Corswant
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!