Gotlands katoliker välkomnar nya påven
Katolska kyrkan på Gotland ser positivt på valet av Joseph Ratzinger som ny påve, trots hans höga ålder.- Även en gammal påve kan hinna uträtta mycket, säger diakon Birger Andersson.
- Han sammankallade det andra vatikankonciliet och var den som uppmanade oss släppa på den katolska konservatismen, för att att vara mer med i tiden. Det var en mycket radikal insats, säger Birger Andersson.
Tyske Joseph Ratzinger, som kommer att bära namnet Benedictus XVI, anses däremot följa en konservativ katolsk linje. Men Birger Andersson är nöjd med valet.
- De som känner honom säger att han är en väldigt ödmjuk och from man, som bland annat verkar starkt för ökat ekumeniskt samarbete. Det ser vi på Gotland mycket positivt på. Vi tror på samverkan mellan kyrkorna och har nyligen medverkat i bland annat påskuppropet. Vi samverkar också för att förbättra hemlösas situation på ön.
På andra håll var katoliker uttryckt missnöje över att Ratzinger är europé. Med tanke på att dagens katoliker framförallt lever på södra halvklotet hade många förväntat sig en påve från tredje världen.
Att det inte blev det ser Birger Andersson som en följd av att Ratzinger stod Johannes Paulus II väldigt nära.
- Han var storfavorit och påvens dekanus, en slags ordningsman, som till exempel ansvarade för begravningsceremonin. Detta har nog gjort att han uppfattats som en naturlig ledargestalt.
Birger Anderssons främsta förhoppning är nu att Benedictus XVI ska bidra till att öka den kristna kyrkans dragningskraft.
- Vi lever i ett allt mer avkristnat land och jag hoppas att han, som tidigare visat intresse för Sverige och Skandinavien, ska förmå kyrkan att ändra på det. Till exempel genom att fortsätta uppmuntra ekumenisk verksamhet.
Benedictus XVI besökte Sverige med Johannes Paulus II 1989 och har träffat många svenskar. Birger Andersson får träffa honom i höst.
- Påven tar emot grupper och förbluffande många präster och diakoner får på så vis möjlighet att träffa honom.
lVad vill du prata med honom om?
- Han kommer nog att styra samtalet. Men fick man önska skulle jag gärna uppmuntra hans ståndpunkt om p-medel. Han menar att kyrkans syn på p-medel inte får vara dogmatisk, vilket jag håller med om. Kyrkans råd är att inte använda p-medel, men man måste fortfarande kunna vara kristen och göra det. Abort däremot, är fortfarande oförenligt med kristen tro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!