Gotlänning tar hem pris för bästa examensarbete
- Det är kul att få uppskattning för något man lagt ner tid och energi på och att få en bekräftelse på arbetets kvalitet. För mig är det förstås en stor ära att ta emot priset för bästa examensarbete i hård konkurrens med bidrag från Sveriges alla civilingenjörsutbildningar.
Dessutom har han tilldelats Chalmers Mastercard, ett stipendium på 28 000 kronor.
Utöver detta är han utvald att presentera sitt arbete på Hawaii vid den årliga internationella konferensen IEEE, Symposium on antennas and propagation, som hålls i Honolulu i juni.
Ingenjörsexamen
Vid årsskiftet tog han examen från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Chalmers.
Det handlar om att optimera en mikrovågsantenn för ökad bandbredd, något som han gjorde med hjälp av genetiska algoritmer.
Resultatet blev över förväntan. Bandbredden för den nya antennen är tredubblad jämfört med originalantennen.
Metoden är relativt ny och området är hett i antennkretsar där hans praktiska tillämpning av metoden har väckt intresse.
- En av de sista kurserna som jag läste på Chalmers var en antennkonstruktionskurs där professor Per-Simon Kildal undervisade. Han förmedlade kontakt med Comhat AB, ett "spin-off"-företag som startades för att kommersialisera ett av Kildals antenn-patent.
Den så kallade Hatt-mataren var en konkurrenskraftig produkt under många år sedan grundpatentet 1986 men behövde utvecklas för att möta växande krav.
Framförallt behövde bandbredden ökas. Det frekvensområde där antennen kunde användas var lite för smalt. Min uppgift blev att optimera matarens geometri för maximal bandbredd utan att förlora antennens i övrigt goda egenskaper.
Gotlandsskolad
Martin Denstedt är född och uppvuxen i Visby, han gick på på S:t Hansskolan, fortsatte på Solbergaskolan och studenten 1999 på Säve med naturvetenskaplig/teknisk inriktning
Efter ett år i lumpen och därefter tid för autlandsresor, började han studierna vid Chalmers.
Tillsammans med sambo Marian och döttrarna, Martine 3 år och Malin 1 år, bor och arbetar han nu i Trondheim som är en av Norges främsta teknikorter.
Fritiden går framför allt till familjen och det nya huset. Själv har han lust att återuppta fallskärmshoppning, och ishockey eller innebandy, men kanske framförallt att njuta av friluftsliv med familjen i den vackra norska naturen
- Skolan har alltid varit viktig men roligast blev det efter grundskolan, när större eget ansvar och valmöjligheter ökade min motivation.
Min morbror Anders har varit en viktig förebild för mig och har bidragit mycket till mitt teknikintresse.
Studiemål
Att bli ingenjör har varit ett mål sedan länge och utbildningen i teknisk fysik tilltalade mig som den bredaste av civilingenjörsutbildningarna.
Den har skapat mig god förståelse för matematik och fysik, som ligger till grund för den spännande tekniken jag vill ägna mig åt i yrkeslivet.
Vi hade gärna bott i Visby om arbetsmöjligheterna varit bättre. Nu har jag jobb i Norge på ett litet företag med ett 20-tal anställda, Norbit AS, och arbetar med utveckling och design av radio-, mikrovågs- och ultraljudssystem. Mina arbetsuppgifter är varierade och jag trivs jättebra på jobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!