Hemvärnare från Austre på besök i Danmark

Förhandling. Tyskt lag förhandlar med lokal krigsherre.

Förhandling. Tyskt lag förhandlar med lokal krigsherre.

Foto: Peter Smiatek

Gotland2008-07-25 04:00
Den 3-6 juli deltog ett 20 tal Hemvärnare från Austre kompani på Gotland i den årliga "internationelle sommertreffen" i Ringe några mil söder om Odense på Fyn i Danmark.
Fredagen började med att vi tog oss ner till södra Jylland strax intill den tyska gränsen, för ett studiebesök på Sögårdslejern en av tre utbildnings anläggningar som det danska hjemmevärnet har. Där fick vi en guidad tur runt på det som en gång hade varit ett större gods, men som idag inrymmer både logement och lektionssalar. Därefter blev vi informerade om hur det Danska hjemmevärnets utbildningssystemet fungerar
De börjar med en 10 dagars grundutbildning efter antagande till hjemmevärnet då de inte har några krav på tidigare militärtjänstgöring. Sedan bygger man på med veckoslutskurser med olika inriktningar, bland annat för att kunna stödja det civila samhället med hjälp både till räddningstjänst och polis. Många av de uppgifter som i Sverige löses av kustbevakningen löses i Danmark av det marina hjemmevärnet med sina bevakningsbåtar. Efter att vi hade ätit vår medhavda matsäck så begav vi oss en mil längre västerut längs den tyska gränsen för att besöka Fröslevlejren. Det är ett fångläger som tillkom under andra världskriget. Efter överenskommelse med tyskarna så skulle de danskar som greps av tyskarna stanna på dansk mark och inte sändas till något koncentrationsläger i Tyskland. Tyvärr blev 1625 fångar vidaresända till Tyskland och av dessa dog 220 i fångenskap där. Idag finns olika utställningar i de gamla fångbarackerna, där man kan se hur de levde under fångenskap. En av de vita bussarna som användes för att transportera hem fångar kan man bl.a. se där. Efter besöket begav vi oss hem till Ringe för att förbereda oss för lördagens tävling.
I tävlingen deltog 23 fyrmannalag. De var från Polen, Tyskland, Danmark, Sverige, och Gotland. Tävlingsdagen började med uppställning 06,45 för transport till tävlingsområdet ca 1 mil norr om Ringe. Området var mycket naturskönt beläget. Bland gamla grusgröpper som efter hand hade blivit till sjöar. Den dag som all grustäckt upphör skall man kunna paddla runt i ett 2 mil långt sjösystem.
De tävlande hade att gå ca 15 km. Längs vägen var det 9 olika tävlingsstationer. Sjukvård, terränglöpning på en hinderbana, paddling med kanot och gummibåt på tid, prick skytte, upprätta en observationsplats, förhandla med en krigsherre som bland annat hade lik begravda i trädgårdslandet och upprätta en checkpoint. Trots en del språkförbistringar så lyckades de gotländska lagen mycket bra. Efter tävlingen så deltog alla de tävlande och medhjälpande i en gemensam middag med prisutdelning. De gotländska lagen placerade sig 4, 10. 14, 19, det skall tilläggas att i flera av de tävlande lagen var det unga vältränade yrkesofficerare från Tyskland som gotlänningarna slog på hinderbanan och i paddling med gummibåt.
Utbyte mellan Gotlands hemvärn och det Danska hjemmevärnet tartade för 15 år sedan.
Gotlänningen Ulf Hörsne hade lärt känna Klaus Veltzé på en kurs han var då kompanichef för Ringe hemvärnskompani och arrangör av sommertraefen.
Det kommer ett lag från syd Fyn till Gotland varje år i maj för att delta i Gotlands hemvärns årliga tävling, varefter segrande gotländska lag åker till Fyn för att i juli delta i deras stora tävling sommertraefen i juli.
Vid sommertraefens 10 års jubileum fick Ulf Hörsne motta den danska Drottningens medalj för det han hade gjort för utbytet mellan länderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om