Medborgarförslag om hundrastgårdar på ön

Malmö har det, Gävle har det. Uppsala har två i en och samma stadsdel. Så varför skulle inte Visby och serviceorterna på Gotland kunna ha det? Det handlar om hundrastgårdar. Frågan har väckts i ett medborgarförslag.

Bosses behov är pudelns kärna i hundrastgårdsdebatten.

Bosses behov är pudelns kärna i hundrastgårdsdebatten.

Foto: Lasse Linusson

Gotland2019-08-14 14:16

Tre kvinnor från Visby har lämnat in medborgarförslaget med rubriken "Hundrastgårdar på Gotland". De är väl medvetna om att liknande idéer har torgförts tidigare och har förutsett en del av reaktionerna: "Faktum är att det två eller tre gånger om året brukar dyka upp medborgarförslag om att anlägga hundrastgårdar, oftast i Visby. Svaret på dessa medborgarförslag utgår från tesen att det inte är en prioriterad verksamhet inom Region Gotland att anlägga hundrastgårdar." Detta stycke i en lång argumentation som förs fram i deras förslag fortsätter: "Svaren är variationer på nej, nix och nope."

– Vi tycker det är en service som regionen borde tillhandahålla, säger Eva Wagnhester.

Hon jämför med Uppsala där hon också har varit bosatt, innan hon flyttade till Gotland:

– I stadsdelen Luthagen i Uppsala har man till och med två hundrastgårdar. Det är trevliga träffpunkter. Och en poäng med speciella rastgårdar är att man slipper konflikter mellan hundägare och hundrädda, eller de som inte gillar hundar.

Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare, framhåller att det är ställningstaganden som funnits sedan länge som gör att förslagen om hundrastgårdar har avslagits:

– Det finns ett beslut som tagits av tekniska nämnden sedan lång tid tillbaka om att inte bygga hundrastgårdar. Gotland är en plats med mycket natur som hundägare kan utnyttja vilket inte finns i större städer på samma sätt, säger hon.

Och hon fortsätter:

– Som det ser ut just nu har vi inte de ekonomiska resurserna som krävs, varken för att bygga eller för att underhålla hundrastgårdar.

Förslagsställarna listar ett 70-tal kommuner som har en eller flera hundrastgårdar, som stöd för sin argumentering. Möjligheten att rasta hunden vid färjeledens träffpunkt som Trafikverket har, ger de inte mycket för. Den är illa underhållen och stängslet har öppningar, skriver de.

– Det ser hemskt ut, säger Eva Wagnhester.

Hellre än att rusta upp den vill de se stora hundrastgårdar för lek och för träning. De är också noga med att framhålla att förslaget inte bara gäller Visby. De vill att Region Gotland inrättar hundrastgårdar även i Slite, Klintehamn och på Hemse. I medborgarförslaget väcks också idén att regionen söker medfinansiering och samarbete kring underhåll av till hundrastgårdarna, från företag och hundklubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!