Medeltida kyrkokonst putsas nu fram i Hellvi

Ingen trodde att något dyrbart dolde sig under puts-lagren inuti Hellvi kyrka. Men bakom sju lager kalk kryper nu välbevarade målningar från 1200-talet fram.-Det här har mycket högt kulturhistoriskt värde, säger konservatorn Marianne Gustafsson-Belzacq.

Blomsterprakt. Joakim Hansson visar grönmålad växtranka i takvalvet. FOTO: MATS HEMLIN

Blomsterprakt. Joakim Hansson visar grönmålad växtranka i takvalvet. FOTO: MATS HEMLIN

Foto: Mats Hemlin

Gotland2008-02-20 04:00
Den senaste restaureringen av Hellvi kyrka gjordes 1949-1950. Då ansåg man inte att det var mödan värt att undersöka putslagren närmare eftersom ändå ingen trodde att det dolde sig någonting där under.
Men i dag är det andra toner. I samband med den senaste restaureringen 2007 utfördes provknackningar i samtliga valv och då upptäcktes ett flertal målningar. Konservatorn Marianne Gustafsson-Belzacq och byggnadsantikvarien Joakim Hansson har lett arbetet med att identifiera målningarna i kyrkans olika delar.
Bland annat har man funnit ett ovanligt rikt illustrerat livets träd samt delar delar av färggranna växtslingor i takvalven.
-Sannolikt så har målningarna varit sedelärande för besökarna. De har haft en pedagogisk funktion, säger Joakim Hansson.

Det mest uppseendeväckande fyndet är dock runinskrifterna som hittats längst framme vid koret.
-Det är jätteovanligt att man hittar målade runor. Det ska i så fall vara i form av klotter, men det är väldigt sällan som man ser det på det här sättet. Det här har mycket högt kulturhistoriskt värde säger Marianne Gustafsson-Belzacq.
Kyrkan vitmålades troligen för första gången under reformationen på 1500-talet. Med den nya lutherska läran fick man inte längre skylta med sin rikedom genom påkostade snirkliga målningar. Annat var det på 1200-talet, då målningarna sannolikt tillkom.
-På medeltiden såg man det som sin biljett till himlen. Ju mer människorna offrade desto närmare gud kom de, säger Joakim Hansson.
För att målningarna ska kunna tas fram i sin helhet och restaureras krävs det att staten bidrar med 2 miljoner kronor. Enligt Joakim Hansson pekar det mesta i nuläget på att målningarna blir synliga.
-Det skulle väcka väldigt mycket uppseende om det här inte blir understött, säger Joakim Hansson.
Hursomhelst får de vänta på beskedet, som kommer först år 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!