Nils Gullman 1907- 2007 till minne

Gotland2007-10-16 04:00
Med Nils Gullman har den siste möbelsnickaremästaren av den gamla stammen gått ur tiden. En epok är till ända.
För oss ynglingar som för drygt 40 år sedan sökte till Centrala Verkstadsskolans snickeriutbildning blev mötet med vår lärare Nils Gullman en alldeles speciell upplevelse.
Vi träffade en genomklok "lagom tjock liten man i sina bästa år" citat Astrid Lindgrens bok Karlsson på taket.
Gullman hade ett mångomvittnat intresse för sitt hantverk. Yrkesskickligheten kombinerade han på ett genuint och skickligt sätt med att vara lärare. Han hade en vaken och äkta syn i sina möten med människor.
Han kunde konsten att entusiasmera och motivera oss ganska bångstyriga ungdomar. Gullmans enastående verbala förmåga gjorde inte saken sämre. Vi fostrades i Herrens tukt och förmaning, han ställde inte bara krav, han engagerade sig i att vi skulle lära och samtidigt må bra. Många av oss blev dessutom inackorderade på elevhemmet i Visby hamn med allt vad det kunde innebära.
På Centrala Verkstadsskolan gick vi under beteckningen "Gullmans pojkar". Vi fick lära oss att hyvla, sinka, tappa, sickla, fräsa, svarva, slipa, betsa, lacka, fanera, skränka, polera mm.
Nils Gullman var en gudabenådad berättare och sagesman. Många och långa blev kafferasterna bland äppelträd och vinbärsbuskar på Cederströmsgatan när han kom igång att underhålla oss elever med sina skrönor och berättelser. Det handlade ofta om ungdomsåren, om yrkeslivet och om människor han mött. Han kunde som få berätta om 1910-talets Visby och Klinten, om hemmet på Nygatan om utedass och storråttor om människors kamp för brödfödan. Det var högtidsstunder för en lyssnare. Man minns med glädje och respekt.
Att ha fått se och uppleva denne snickarmästare franskpolera upp en yta på ett ädelträfanerat bord med schellackpolityr är minnen man bär med sig. Ibland tog Gullman med oss till hans och hustrun Signilds hem på övervåningen som möblerats med egenhändigt tillverkade stilmöbler. Vi fick beskåda klockfodral, altvioliner, brudpallar och fioler som han tillverkat. Vi fick se landshövding Mikael Silivus von Hohenhusens chiffonjé som han renoverat. Med många av sina elever blev han en vän för livet.
I 90 årsåldern fick han nya vänner från Iran bosatta på Gotland, en vänskap som höll livet ut .
Nils firade sin 92 års dag i Iran. Ännu för 2 år sedan var han verksam i sin verkstad och fortfarande vid 98 år tog han cykelturer på stan. De sista åren såg vi den gamle mannen ofta sittande med keps och käpp i Domusgallerian livligt diskuterande med nya bekanta.
Nu har Nils dragit limpannan från värmehällen för sista gången, det doftar inte längre schellackpolityr från hans verkstad . Efter ett ovanligt långt och innehållsrikt liv har Nils Gullman gått till välförtjänt vila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om