Nu har de bevis på sin yrkesskicklighet
Tre kvinnor och en man fick gesällbrev vid Företagarnas högtidsmiddag på fredagskvällen. Även årets hantverksstipendium tilldelades en kvinna, allt i skråväsendets forna former på Frimurarlogen.
Däremot fick en av gesällerna, Lottie Carlgren, också emottaga en silvermedalj för sina höga poäng på gesällprovet i möbelsnickaryrket, 4,5 poäng av fem möjliga. Micael Ekeroth fick gesällbrev i målaryrket. Frisöryrket fick två nya gesäller, Josefine Hagelin och Therese Hallin. Den sistnämnda var dock förhindrar att delta vid ceremonien på grund av fastlandsvistelse.
Ull och skinn
Årets hantverksstipendium delades ut till en elev vid Hemse Folkhögskolas textila utbildning med inriktning på ull och skinn. Yvonne Christiansén fick 5 000 kronor som möjligen kan bidra till uppbyggnaden av en egen ateljé. Eller som lådmästare Hans Hemlin uttrycker det, "lite spik räcker det i alla fall till". Kanske inte en så stor summa, men en uppmuntran och ett bevis för att det hon håller på med faller i god jord.
Att utbilda sig till gesäll tar mellan två och fyra år. Gesällprovet bedöms av mästaren eller vid Sveriges Hantverksråds folkhögskola i Leksand. Det är inte längre så många företagare som har råd att ta sig an en lärling och Hans Hemlin skulle gärna se att staten betalade en del av lärlingslönen.
- Jag har skickat ett förslag till riksdagen som går ut på att staten under lärlingens första år betalar förslagsvis nittio procent av lönen. Sen trappas statens andel ner för varje utbildningsår. Jag tror inte att det skulle kosta mer än att ha lärlingen i vanlig skola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!