Nya pennor förnyar DBW:s Minnesblad
DBW. Hatten av för alla nya pennor i DBW:s Minnesblad. Det handlar om Lennart Lindgren som varit mycket aktiv som ordförande i Trädgårdsstyrelsen och som numer är förste pennförare efter Ulf Palmenfelt och dessutom den styrande (får man förmoda) i Minnesbladets redaktion som också består av trotjänaren Mats Hjorth och fotograferande Ulf Kallenberg. Foto: GA-ARKIV
Foto: Tobias Wallström
Lennart Lindgren (invald 2003), som varit mycket aktiv som ordförande i Trädgårdsstyrelsen, är numer förste pennförare efter Ulf Palmenfelt och dessutom den styrande (får man förmoda) i Minnesbladets redaktion som också består av trotjänaren Mats Hjorth och fotograferande Ulf Kallenberg.
Resultatet? Med beröm godkänt.
oräkneliga år ha anmält Minnesbladet i denna tidning är det alltid med stor förväntan jag emotser den där alldeles särskilda dunsen på hallgolvet i min köpenhamnska lägenhet. I år var dunsen 146 sidor tung, inklusive omslag. Omslagsbilderna är relevanta om än inte de mest upphetsande genom åren. De visar ett votivskepp respektive en kalkmålning från Levide kyrka. Förklaringen till valet av bilder återfinns i skriften - majsammankomsten förra året ägnades åt en utflykt till de nyrestaurerade kyrkorna i Linde och Levide. Ordföranden Jan Utas som vigde sitt ordförandeår åt temat "Bebyggelse och byggnadsvård" konstaterar i sin årsberättelse att återkomsten till Visby, efter den sedvanliga trippen till landet klarades "med nöd och näppe inom samma dygn som vi startade".
Joakim Hansson var en av guiderna på DBWs landsbygdstur 2008. Han har under flera år varit en viktig kugge i DBW-hjulet och blev ju också, vilket är läsarna av såväl DBWs Minnesblad som denna tidning, bekant, inblandad i dramat vid Brucebo senare under året. Liksom en annan av sällskapets ledamöter. Det är oundvikligt i ett litet samhälle, på en liten ö. Jan Utas skriver att det är ovisst hur 2008 kommer att minnas; finanskris, Obama eller skottdramat vid Brucebo. men konstaterar för egen del:"...det kommer att vara året då jag var ordförande för DBW."
I sin ordförandeberättelse understryker Jan Utas att 2008 inte innehöll en så stor DBW-fråga som 2007, då det var på vippen att Sällskapet engarerade sig ekonomiskt i Kallbadhuset. 2008 bjöd stället på en debatt, i det något mindre formatet, om eventuell biltrafik i Studentallén. DBWs motstånd bidrog säkert till att kommunens tekniska nämnd beslutade att inte öppna allén för trafik. "Det blev en glädjens dag för trädgårdens personal och för oss i Trädgårdsstyrelsen och, inte minst, för våra besökare som i Botan söker lugn och ro och avkoppling. En bättre julklapp kunde vi inte få", skriver Lennart Lindgren i Trädgårdsstyrelsens årsberättelse.
som Jan Utas bidragit med 2008 kan nämnas de nyskrivna snapsvisor han presenterat vid varje månadssammankomst. De finns återgivna i Minnesbladet; fyndiga, roliga och dessutom klart sångbara. En liten skatt i sann DBW-istanda. Bland annat finns här en hyllning, på melodi "Sov du lilla videung", till en kvintett framstående DBW-ister; ceremonimästaren Curt Svedberg, förre sekreteraren Ulf Palmenfelt, tidigare ordförandena Åke G. Sjöberg och Torsten Gislestam samt varpakungen Fredian Lundberg.
Lennart Lindgren är synnerligen flitig i Minnesbladet och särskilt måste framhållas hans uppsats om Selma Lagerlöfs besök på Gotland 1894 och 1897. Selma Lagerlöf och väninnan Sophie Elkan åt varje dag middag i DBWs paviljong (uppförd 1876 och nedbrunnen på juldagen 1951) och den stora författarinnan skrev entusiastiskt: "I hela Visby finns inte en vackrare plats än den övre verandan på paviljongen. Den är så hög, att man därifrån kan se bort över både ringmur och trädtoppar och har hela himlen klar och öppen framför sig.
När människor kommer upp dit, drar de in andan, som om deras bröst hade blivit lättade från en tyngd, och ögonen börjar lysa av glädje över att kunna sända ut blickarna så långt och så vitt utan minsta hinder."
Vid det senare besöket i Visby mötte Lagerlöf den finlandsssvenske skalden Karl August Tavaststjerne och de samtalade många långa kvällar i DBWs paviljong. Då skulle man ha velat vara en liten fluga på väggen...
Lennart Lindgrens Lagerlöf-essä är, som jag ser det, Minnesbladets absoluta höjdpunkt.
finns där så mycket mer. Allt som ska vara med; de stora talen på högtidsdagen, de olika årsberättelserna, ekonomi, ämbetsmän och så förstås den ovärderliga matrikeln. Vid 2008 års utgång hade Sällskapet unegfär 750 ledamöter - sedan starten den 15 juli 1814 har 2900 män (och enbart män) valts in. Eftersom stadgarna finns med i årets Minnesblad kan det möjligen vara av intresse att klargöra vem det nu är som kan inväljas i DBW. Jo, "var och en för redlighet känd man, som fyllt 21 år". Förslagsställaren ska ha varit ledamot i minst tre år.
I stadgarna slås också fast vad Sällskapet ska syssla med och det är ju utifrån detta som DBW är mest känt för den breda allmänheten: "...har till ändamål att verka något nyttigt för det allmänna".
Dessutom: "Sällskapet vill också verka för bevarandet och utvecklandet av Visby stads säregna skönhet och ålderdomliga prägel samt även stödja humanitär och kulturell verksamhet och främja ett sunt friluftsliv."
Stadgarnas paragrafer blir till klingande kronor och ören genom de många anslag och bidrag som DBW varje år fördelar. Ty DBW är rikt även om finanskrisen inte heller har skonat Sällskapet; förmögenhetsvärdet av aktieportföljen minskade 2008 med en tredjedel. Vid årsskiftet uppgick det bokförda värdet till 8 miljoner kronor och marknadsvärdet till 50 miljoner.
Trots kristider kunde DBW föregående år utdela ekonomiska bidrag med 1,2 miljoner kronor. Ett osedvanligt stor bidrag - 1 miljon kronor - fick Heligholm AB för ett inrättande av ett Forum Östersjön i en av ladugårdsbyggnaderna vid Vamlingbo prästgård.
Inte sedan DBW beslutade att stödja en etablering av Konstmuséet i Visby har ett anslag i den storleksordningen beviljats.
Sedan ett antal år utdelar DBW också Högskolestipendier och tre stipendiater erhöll 2008 sammanlagt 141 000 kronor.
håller som alltid hög klass och framför allt vill jag berömma bildmaterialet; det blir allt bättre för varje år och Ulf Kallenhags färgfoton lyfter hela skriften.
Det är bland annat fantastiskt att se den oändliga raden av framstående gotländska herrar iförda röda baddräkter, i sin Golgata-vandring, på badbryggan vid Gustafsvik. Ja, det handlar ju om "De Badande Vännerna"!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!