Populär föredragshållare
Bertil Brynolf berättade om sitt mångåriga arbete med de blommande vägkanterna, från den tid man förbjöd användningen av vägsalt, vilket gav växtligheten en chans att växa och vidare fram till de nutida vägkanterna.
Dagens skötsel går bl.a. till så att när man t.ex. schaktar vid vägarbeten numera är noga med att man ska kunna återanvända det ursprungliga markskiktet, med alla rötter och frön, för att sedan flytta det tillbaka till sitt ursprungliga läge.
Sådd är däremot helt onödig, eftersom det finns en mycket rik fröbank längs vägkanterna. Om man måste slå för att få fri sikt, inskränker man sig till innerkurvor och utfarter från småvägar, medan ytterkurvorna lämnas orörda. Föredraget illustrerades hela tiden med vackra exempel från rika vägkanter, med blommor som cikoria, blåeld, vallmo, gulreseda, färgkulla m.fl.
Brynolf övergick därefter till milstenarna, av vilka det finns flera hundra på Gotland. Deras utgångspunkt var Stora Torget i Visby. Den övervägande delen sattes upp i flera omgångar under 17- och 1800-talet. Materialet är för det mesta kalk- eller sandsten, men det finns också ett litet fåtal milstolpar i trä.
När vägar har fått nya sträckningar har man fått göra avvägningar om de ska flyttas till de nya vägkanterna eller om de hellre bör stå kvar vid de gamla vägsträckningarna, som i många fall blivit vägminnen. Trots att det nu är senhöst har vi fortfarande kvar en del sommarväder, men deltagarna var mycket belåtna med denna utflykt i ord och bild från det novembermörker som tilltar för varje dag som går.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!