Pris till gotländsk mat i Tjeckien

Med gurka från Ekeby, bröd från Rute, köttbullar från Ejmunds och andra gotländska läckerheter vann Gotland en internationell mattävling som hölls i Tjeckien förra helgen.

Foto: Marcus Erixson 30514

Gotland2008-08-28 04:00
Andra länder representerades av riktiga kockteam, men Gotland representerades av Lennart Edlund från länsstyrelsen, som kom till Tjeckien med en väska, fylld med gotländska delikatesser.
- Jag blev förvånad när jag kom ner att de andra tolv regionerna var representerade av kockutbildade team på 3-4 personer och att matlagningen skulle ske från scen, berättar Lennart Edlund, som till vardags arbetar med internationella frågor på länsstyrelsen.
Men Lennart Edlund fann sig i situationen. Segermenyn bestod av ett snabbt hopkokat recept med lätt uppvärmt bröd och tryffelsmör på, köttbullar som stektes på scen och sattes på tandpetare med inlagd gurka och som avslutning tre sorters bröd med tre olika sorters ost.

Mat knyter kontakter
- Det här upplevdes som mycket exotiskt. Tryffel och fikonmarmelad förknippade man definitivt inte med norra Europa. Likaså var marmelad på ost en nyhet som uppskattades mycket. Köttbullarna gjorde också succé. Den stora mängden nötkött gav en helt annan smak än vad man var van vid, säger Lennart Edlund.
Peter Daun på Goda Gotland och Almi Företagspartner konstaterar att gotländska delikatesser står sig mycket bra även i en internationell jämförelse.
- Vi har nu fått flera inbjudningar från övriga deltagande nationer. Mat är en bra väg för att knyta internationella kontakter med och nu får Goda Gotland och Almi ta över detta, kanske som en del i den exportsatsning som inletts, konstaterar Lennart Edlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om