Rune Broman in memoriam

Foto:

Gotland2008-01-19 04:00
"Det vet man väl hur en båt skall se ut!" Med denna småilskna replik avslutade Rune Broman ett dokumentärprogram om honom i Vetandets Värld i P1, som radiomannen Roger Bengtsson gjorde för omkring 20 år sedan. Rune hade ingen större förståelse för att reportern Bengtsson, i likhet med de flesta andra människor, tyckte att det var en smula underligt att man bara ställer sig och bygger en stor fisketrålare hemma i sin trädgård. Exakt detta gjorde dock Rune Broman med hjälp av sin far Arvid hemma vid Skär på norra Fårö. Båten VY 247 Tärnskär sjösattes våren 1969. Den har sedan dess varit en av Gotlands fiskebåtar, numera ägd och brukad av Runes son, fiskaren Lasse Broman.
Rune var född 1928 vid Skär. Hans föräldrar och förfäder långt tillbaka var Fåröbor. Bland annat var han släkt med den legendariske Kalle Ekman på Skär, död 1972, på sin tid länge känd som Gotlands äldste invånare. Rune tog i slutet av 1940-talet anställning vid Gotska Sandöns fyrplats, där han tjänstgjorde fyra vintrar.
Därefter tjänstgjorde han på lotsångaren Vega, som bland annat trafikerade de gotländska fyrplatserna.
I början av 1950-talet rotade sig Rune ånyo i föräldrahemmet vid Skär på Fårö, bildade familj och blev yrkesfiskare. Han hade redan 1950 skaffat en egen fiskebåt VY 247, som han låtit bygga på båtvarvet vid Mölner på Fårö. 1962 köpte han en större båt, som också den fick heta VY 247 och som redan tidigare var försedd med namnet Tärnskär. Samma beteckning och namn behöll Rune då han 1969 sjösatte sin egenhändigt byggda båt.
Hade Rune haft någon ritning till båtbygget? Nej, svarade han, men han hade skissat lite på två masonitskivor. Sonen Lasse berättade nyligen att han fortfarande har masonitskivorna kvar ute i en bod. Rune såg sig i första hand som fiskare och han älskade sitt yrke. "En fiskare behöver inte vara med i lotterier", sa Rune. "Den spänningen får jag varje gång jag drar näten." Runes stora händighet är mångomvittnad. Han byggde åtskilliga hus runt om på Fårö. Han anlade en såg hemma vid Skär och kompletterade den med en snickeriverkstad. Där tillverkade han bland annat fönster och där fortsatte han arbeta ännu efter det att hans hälsa hade börjat svikta.
Utanför Fårö var det mest genom Sandötrafiken som många människor kom i kontakt med Rune Broman. Från och med slutet av 1940-talet körde han sporadiska turer med turister till Gotska Sandön. Efterhand slöt han avtal med Domänverket och Naturvårdsverket om att sköta befraktningen till Sandön. Trafiken med Tärnskär blev omfattande från 1969 till 1984. Passagerarantalet var inte stort, 12 passagerare åt gången, men tidvis samarbetade Rune med en annan fiskebåt, Bris (Björn Olofsson). I gengäld blev det täta båtturer. Runes mamma Elsa skötte bokningarna per telefon och skrev i en anteckningsbok hemma i köket vid Skär. Småskaligheten fungerade. På senare år har det krävts flera datorer och personer för att sköta motsvarande bokningar. Sedan 1985 har Sandötrafiken skötts av andra båtar än fiskebåtar, som är större och kan ta flera passagerare.
Rune Broman var en av de 14 personer som 1975 bildade Gotska Sandöns Hembygdsförening och han var med i dess styrelse till och med 1989. Han skötte mycket av föreningens transporter och alla som skulle arbeta för föreningen på Sandön åkte gratis med Rune. Virket som behövdes till byggnadsrestaureringarna sågades gratis hos Rune på Skär. Vi som var med minns hur Rune fast han var äldst var den spänstigaste att klättra, då taket byggdes på Gottbergsladan på Sandön. Han sprang som en ekorre på bjälkarna, tag ett mått med tummen på hammarskaftet, var nere och högg något med yxan, och var så straxt uppe igen med exakt den träbit som behövdes, och som hade tagit en vanlig kille åtskillig tid att fixa till, med funderande fram och tillbaka och klättrande upp och ner.
Jag minns att Hans Hörlin var imponerad. Som mångårig fyrmästare och tillsynsman på den isolerade Sandön visste Hasse att värdesätta dugligt folk. "Om jag någon gång blev tvungen att sätta mig på en öde ö, och jag fick välja bara en person att ha med mig, då skulle jag välja Rune Broman. Då visste jag att jag skulle klara mig.".
Rune Broman avled Tredjedag Jul 2007.
Närmast sörjande är barnen Agneta och Lasse med familjer och Runes livskamrat Käthy Carlsson. Rune drabbades av en stroke 1997, och två ytterligare stroke kort därefter som lämnade honom förlamad och utan talförmåga. Tack vare Käthy och andra anhöriga kunde dock Rune ända fram till slutet av 2007 få vistas långa perioder i sitt älskade hem på Skär. Att den alltid så aktive Rune Broman skulle drabbas av en sådan svår sjukdomstid skapade förstås i hans vänkrets en förtvivlan, som likväl dämpades av att vi visste att Käthy och de andra så beundransvärt tog väl hand om honom.
Rune Bromans intelligens, energi, viljestyrka (ja - envishet!) och händighet skulle ha gjort honom framgångsrik i vilket yrke eller vilken befattning han än hade valt. Nu valde han att bli fiskare, och Fåröbo av den gamla stammen. Det sistnämnda bör nog ses som ett särskilt slags yrke i sig. Och han var onekligen framgångsrik i båda dessa yrken. Jag och många andra kommer dock framför allt att minnas honom som hembygdsvårdare på Gotska Sandön.
Det var med ett aldrig sviktande engagemang som han värnade om Gotska Sandöns Hembygdsförening, dess ekonomi och kulturminnena på den älskade Sandön. Hos oss efterlämnar han minnet av en ovanligt stark och helgjuten person som uträttade mycket gott, och en god kamrat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om