Sista minuten-tips för nyårslöftena

Nyårslöften är populära att avlägga, men inte alltid lika lätta att hålla. Psykologiprofessorn Per Carlbring har tittat närmare på vad vi lovar och vad som krävs för att vi ska lyckas med våra nyårslöften.

Dags att deffa? Du hinner i alla fall börja din viktresa innan 2018 blir 2019.

Dags att deffa? Du hinner i alla fall börja din viktresa innan 2018 blir 2019.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2018-12-29 13:00

Efter att ha förätit sig på julmaten och haft några dagars välbehövlig ledighet, är det lätt att känna sig redo för förändring. Kanske har du hunnit fundera över livet, fått nog av det gamla, eller en försmak av hur en ny, bättre tillvaro skulle kunna te sig. Och alldeles snart börjar ett nytt år, 365 oskrivna dagar, som du kan fylla med precis vad du vill.

Det är som upplagt för att vid tolvslaget lova runt, men sedan kanske hålla tunt.

– Vanligaste misstaget är att man hasplat ur sig något ogenomtänkt, men också att det inte är något konkret, säger Per Carlbring.

Han är professor i psykologi, legitimerad psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, vid Stockholms universitet, som intresserat sig för just nyårslöften. Tillsammans med Alexander Rozental och Martin Oscarsson har han skrivit boken "Tio i tolv – En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar" som kom ut på Natur & kultur nu i december.

– Boken heter "Tio i tolv" och inte fem i tolv, för vi tänker att man ska ta sig tid att fundera igenom och förbereda sitt nyårslöfte, säger Per Carlbring.

Det var efter att ha blivit tillfrågad om att prata nyårslöften i Aktuelltstudion, som han fick upp ögonen för ämnet.

– Först tänkte jag nej, för jag visste inte så mycket om det, berättar Per Carlbring, som sedan bestämde sig för att läsa på.

– Jag blev förskräckt när jag tittade på forskningen för det fanns väldigt lite om det.

Nyårslöften är desto vanligare. Var åttonde man och var femte kvinna i Sverige avger nyårslöften. Inför årsskiftet 2016/2017 gjorde Per Carlbring en studie om dessa.

– De anmälda fick berätta om sina nyårslöften och dessutom följde vi upp hur det gick att hålla dem.

Studien, som pågick under hela 2017, visade att det grovt generaliserat finns två typer av nyårslöften.

– Vi kunde se att det spelade roll vad för typ av löfte man ger, det är sämre att ha undvikandemål och bättre att ha närmandemål, säger Per Carlbring.

Chansen är alltså större om du lovat att börja med något än om du lovat att sluta med något.

– Sen finns det olika sätt att öka chanserna att lyckas. Om du till exempel berättar för någon annan om ditt löfte så kan du fördubbla chanserna att lyckas, om du upplever personen som en positiv coach, som på ett snällt sätt frågar hur det går. Men också för att du vill bevisa din karaktär, säger Per Carlbring.

Finns det då någon vits med att avlägga löften om förändring just vid nyår?

– Man brukar prata om fresh start-effekten, en nystart. Alla i västvärlden delar ju nyåret och att vi byter siffror i årtalet är en uppmuntran att stanna upp och summera året som gått och blicka framåt. Men man skulle lika gärna kunna göra det i samband med födelsedag, början eller slutet av semestern, säger Per Carlbring.

Förberedelser är viktiga för att lyckas hålla sitt nyårslöfte.

– Det är bra att fråga sig "vill jag verkligen det här och hur ska jag uppnå det", att ha riktiga mål istället för roliga önskemål, säger Per Carlbring.

Han och de andra författarna till boken lanserar orden "ovanestäda" och "nyvanemöblera".

– Att ovanestäda är till exempel om du ska sluta röka att ta bort askkoppar och annat som påminner om rökningen, innan. Att nyvanemöblera kan vara att om du ska börja gå på gym, så kan du ställa fram gympaskorna, säger Per Carlbring.

Det är också viktigt att vara medveten om att förändringar tar tid.

– Det är inte en lätt sak att ändra på något bara för att man har gett ett nyårslöfte, men det är bra med ambitionen. Det finns en engelsk studie av hur lång tid det tar från det att du bestämmer dig, tills du har en ny vana och det tar i snitt 66 dagar. Sen är det naturligtvis stor spännvidd. Men ofta är det en rejäl uppförsbacke i början, säger Per Carlbring.

Med ett längre tidsperspektiv är det också lättare att hålla modet uppe vid motgångar.

– Det är lätt att du håller på ett tag och sen händer något som bryter rutinen, du blir sjuk eller åker på en resa. Det är väldigt vanligt att det går bra ett tag, men det är viktigt att se det som ett enstaka bakslag och inte att allt är kört, säger Per Carlbring och tar ett exempel:

– Har du tagit en chokladbit ur Aladdinasken, behöver du inte äta upp alla.

För den som satt upp väldigt ambitiösa mål, rekommenderar Per Carlbring att dela upp det i flera mindre delmål.

– Om man sitter och väntar på att motivationen ska komma, så kommer den sällan. Den kommer ofta när man märker att man börjar ta små steg i rätt riktning, även om man kan tycka att det är löjligt.

Per Carlbring menar också att det är viktigt att konkretisera sina mål.

– Istället för att lova att du ska spara pengar, bestäm att du ska sätta in 500 kronor i månaden på ett semesterkonto.

Rent generellt ger belöningar bättre odds för att lyckas, än bestraffningar.

– O ja, det är väldigt mycket bättre med en morot. Om du gör något för att undvika en piska, istället för att få en morot, så upplever du det mycket mer negativt. Man kan se att vi blir mer nedstämda av aktiviteter vi gör för att undvika en piska, säger Per Carlbring.

Men det finns naturligtvis varianter.

– Något som jag tycker är kul, som vi inte gör så mycket i Sverige, är att sätta ett pris på sitt nyårslöfte. Det finns amerikanska sajter där man deponerar en summa och om man lyckas får man tillbaka pengarna. Men om du inte lyckas så går pengarna till ett på förhand valt ändamål som du inte sympatiserar med, till exempel amerikanska vapenlobbyn.

Per Carlbring känner inte till någon svensk studie av hur nyårslöftena förändras över tid, men kan ana vissa förändringar.

– Det är inte så mycket dra ner på alkohol eller sluta röka eller snusa längre, säger Per Carlbring, som menar att det helt enkelt beror på att det är färre som röker och snusar numer.

En amerikansk studie visar att gå ner i vikt var det vanligaste nyårslöftet där både 2008 och 2012. Inför 2018 var dock "att vara en bättre person", det vanligaste nyårslöftet.

– Kanske är vi lite mindre egocentrerade, kanske vill man plastbanta eller äta mer vegetariskt. Vi tänker kanske lite mer kollektivt på människan och miljön, resonerar Per Carlbring.

Och en del nyårslöften är helt enkelt ouppnåbara.

– Det finns en del löften som inte går att uppnå, som att vara en bra förälder. Det är ju inget man kan göra och sen är det klart.

Kommer du själv att avge något nyårslöfte?

– Ja, jag tycker att det är kul. Inför nästa år har jag ett lätt nyårslöfte och ett jobbigt, eller kanske omöjligt, säger Per Carlbring.

Han tänker att han ska använda sig själv och sina egna nyårslöften för att testa bokens metoder.

– Det relativt lätta löftet är att varje dag prata med en ny person. Jag tänker att det kanske ger ringar på vattnet och ger mig positiva insikter, säger Per Carlbring.

– Det andra är från en japansk serie som mina barn ser. Huvudpersonen är ungefär som Bamse och för att bli världens starkaste ska han göra 100 situps, 100 armhävningar, 100 knäböj och springa 10 kilometer varje dag, oavsett väder, i tre år. Så det är mitt andra nyårslöfte. Det låter ju helt omöjligt, så det blir väldigt intressant att följa min inre dialog.

Fixa årets nyårslöften – innan det är för sent Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Tillhör du den skara som stod där vid tolvslaget för snart ett år sen, rödrosig och lite suddig i kanterna och heligt lovade att bli en bättre människa? Och sen blev det – precis som vanligt. Men lugn, bara lugn, du har fortfarande flera dagar på dig att lyckas.

GA Fredag hjälper dig att fixa de vanligaste nyårslöftena innan året är slut

Börja träna/motionera mer

Att börja träna eller motionera mer är kanske det allra vanligaste nyårslöftet. Alla vet att vi mår bra av att röra på oss. Nästan alla skulle behöva röra på sig mer, det är knappast kunskapen om nyttan av motion som brister.

Lovade du att 2018 var året då du skulle börja träna så är det ännu inte för sent. Lovade du istället att träna mer beror det på hur mycket och ofta du tränade innan. Var det noll eller max ett par pass 2017, så har du fortfarande en sportslig. Lovade du att snitta flera träningspass i veckan är det förstås omöjligt att hinna ikapp, men å andra sidan kan du fortfarande avsluta med flaggan i topp och låta vecka 52 bli den första veckan i ditt nya, sportiga, liv. Börjar du i dag kan du faktiskt få in fyra pass/motionsrundor innan klockan klämtar för nytt år. Tänk bara på att inte gå ut för hårt, så det första träningspasset inte gör att du skippar de efterkommande. Och köp det där träningskortet så har du garderat din träning för 2019, eller åtminstone dövat ditt dåliga samvete.

Gå ner i vikt

Att gå ner i vikt är inte bara ett ständigt återkommande nyårslöfte, det är sannolikt ett av de vanligaste löftena alla andra tider på året också. Och med tanke på att gotlänningarna ligger i en viktklass för sig finns det säkert goda skäl till detta.

Oavsett om det rör sig om fetma, övervikt eller lite osmickrande hull, så är det svårt att göra något åt vikten på bara ett fåtal dagar. Hårdbantning är så klart aldrig att rekommendera. Det är varken särskilt hälsosamt eller hållbart. Men på tre, nästan fyra dygn finns det faktiskt en rimlig chans att åtminstone börja och kanske till och med justera vikten neråt något.

Jul- och nyårshelgen är inte bara en köpfest i särklass, utan också en jättelik matorgie. Börja med att skippa den där kolan du just tänkte sträcka dig efter och lägg återstoden av julmusten på lagring till nästa år. Låt bli onyttigheter som stora pastalass, hämtpizza, kvällsmackor, chips, alla söta drycker och spola kröken. Det finns inget magiskt sätt att gå ner i vikt, det handlar bara om inkomster och utgifter. Klarade du matten i grundskolan, bör du kunna räkna ut det själv. Behöver du stöd? Läs på eller signa up dig på någon av viktminskningstjänsterna på nätet.

Sluta röka/snusa

Lovade du att sluta röka eller snusa 2018 och har väntat på att rätt tillfälle ska infinna sig? Well, det gör det inte. Det är alltid lite jobbigt just nu, eller stressigt, mycket på jobbet och tufft privat. Kanske är den där ciggen eller prillan det enda nöje eller tröst du har? Trist, men då bör du nog försöka fylla ditt liv med något mer meningsfullt istället. Kommer du inte på något så köp godis, chips eller vad du nu gillar. Att sluta med allt, samtidigt, är dömt att misslyckas, så välj dina strider. Slutar du röka/snusa i dag, så är du redan en bra bit på vägen när 2019 gör entré. Eller ägna årets sista dagar åt att trappa ner, så kan du upprepa samma nyårslöfte i år igen – och kanske faktiskt lyckas den här gången.

Stressa mindre

För många ett lika välbehövligt som svåruppfyllt – och kanske till och med stressande, nyårslöfte. Gissningsvis har du stressat som tusan för att hinna få till en fridfull jul. Och sen blev det lite körigt ändå i julhelgen. Men har du inte gjort det förr, så kan du ju i alla fall avsluta året stressfritt. Att skjuta upp sömn, vila, avkoppling, rekreation och umgänge, funkar inte långsiktigt. Det duger inte att planera in mindre stress till sommarsemestern eller år 2025, du måste börja exakt nu! Slappa resten av året. Ta sovmorgon, eller en tupplur på dagen, hasa runt i pyjamas, titta på en film, läs en bok, eller gå en promenad. Och för guds skull, gör inte mer än en sak åt gången. Att multitaska funkar typ inte för någon. Ta sedan med dig dina nya, sköna vanor när vardagen dra igång 2019. Stryk så mycket du kan ur kalendern och schemalägg sysslolösa helger och kvällar. En sak är säker, det kommer alltid till fler aktiviteter och måsten.

Spara pengar

Det gångna årets konsumtionsångest tenderar att landa som ett julbrev på posten, det vill säga så här några dagar efter jul.

För att slippa stå där och huttra vid tolvslaget, pank och ångestfylld med din på tok för dyra champagne (lektion ett: Börja alltid kvällen med champagnen och drick billigare bubbel vid tolvslaget), inför köpstopp – nu!

Att hämta hem nästan ett helt års pengaslös på fyra dagar är så klart inte möjligt, men du kan alltid hyfsa till siffrorna. Så från och med nu, köp ingenting! Låt ditt glödgade kontokort vila. Men mat då? säger du. Ja, kanske måste du handla en liter mjölk, möjligtvis ett paket kaffe, eller en limpa, men i övrigt, intet!

Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra i dag, brukar det heta när det gäller att få saker gjorda. När det handlar om konsumtion är det i regel det omvända som gäller. Köp ingenting i dag som du kan köpa senare. Ägna istället de sista dagarna på året åt att se över och säga upp abonnemang på streamingsajter och liknande. Får du tid över, ta fram din senaste elräkning och försök dig på att förstå vad du betalar för ditt elabonnemang. Behöver du lite extra motivation, summera årets alla utgifter, många banker har en sådan funktion i sina appar – du har garanterat bränt en förmögenhet.

Lär dig något nytt

Till skillnad från alla skärpningslöften, är att lära sig något nytt, både ett positivt och ambitiöst nyårslöfte. Men det som inte måste göras tenderar också att skjutas på framtiden. Det kan kännas både lockande och fullt rimligt att sätta upp den typen av mål när du har 365 ograverade dagar framför dig. Som känns fullt rimliga på nyårsdagen och kanske också några veckor eller månader framåt, men sen börjar det tjocka på sig. Det är högtider och semestrar och sjukt mycket på jobbet och plötsligt är det i vanlig ordning paniklösningar på allt och de där önsketankarna får vänta till... tja, någon annan gång. Men du hinner faktiskt en hel del på 3,5 dygn. Ett nytt språk? Kanske inte, men en bunt glosor bör du kunna traggla in. Läsa tio böcker? Ja, om du är rutinerad läsare och redan vet vilka böcker du ska läsa, annars kanske tre till fem böcker kan duga. Lära dig sticka? Det gör ett förskolebarn på en eftermiddag!

Resa mer/besök ett nytt land

Att resa mer eller besöka ett nytt land lär tillhöra de mest populära nyårslöftena i den yngre delen av befolkningen. Och det är väl helt i sin ordning att upptäckarglädjen och äventyrslustan är stark innan man blir gammal och cynisk. När det gäller löftet om att resa mer är det delvis en definitionsfråga – vad räknas som en resa? En bussresa till Havdhem? En dagstripp till Fårö? Eller ett besök på fastlandet? Och mer än vad då? Reste du jorden runt 2017 kan det bli knepigt, förflyttade du dig endast mellan hemmet, mataffären och jobbet/skolan, ja, då är ju allt en förbättring. Ska du hinna besöka ett nytt land innan årsskiftet, kan det bli snärjigt. Men går det bra med vilket land som är en kryssning till Åland/Finland/Baltikum en quick fix. Sista minuten är en annan nödlösning, med risk för att det blir en dyr sådan. Det finns fler som har tänkt tanken, eller kanske snarare inte tänkt. Ett steg i rätt riktning kan ju annars vara att boka en resa framåt, då har du ju åtminstone påbörjat din förändring.

I boken "Tio i tolv – En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar" lanseras en checklista för att lyckas med nyårslöften, förkortad SMART.

S för specifikt, att nyårslöftet ska vara så konkret som möjligt.

M för mätbart, istället för att säga att du ska må bättre, kan du bestämma att du ska orka gå upp för trapporna på jobbet utan att bli andfådd.

A för attraktivt. Det är viktigt att ha en inre motivation, att det är något som är attraktivt för en själv.

R för realistiskt, att det faktiskt går att uppnå.

T för tidsbestämt. Tänk till kring när du ska jobba med ditt nyårslöfte, var inte för ambitiös och sätt en start- och sluttid.

Källa: Per Carlbring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om