Gotlandsfödd tilldelas Winston Churchill-medaljong

En prestigefull medaljong för arbete som kan bidra till och förbättra samhället i Australien tilldelades i fredags till en gotlandsfödd. Katarina Palmgren berättar om vägen till den ärofyllda utmärkelsen.

Foto: JOHN EGGITT INTERNATIONAL NEWS PHOTOS / Privat / The Winston Churchill Memorial Trust Australia / Montage

GOTLÄNDSKA FRAMGÅNGAR2019-07-21 13:03

Katarina Palmgren är 39 år gammal, född och uppvuxen i Visby. Efter gymnasiet 1996 lämnade hon Gotland och Sverige, och 2002 flyttade hon till Australien.

– Jag har bott här i Australien sedan dess och är nu australiensk medborgare. Jag pluggade statsvetenskap och juridik och har bland annat jobbat som jurist på FN-tribunaler. För tillfället är jag juridisk rådgivare för domarna på en av domstolarna i Melbourne, berättar hon.

Innan sin nuvarande tjänst har Katarina Palmgren även studerat i Frankrike, Kanada och på Harvarduniversitetet i USA.

I april 2017 lämnade hon in sin skriftliga ansökan till Churchill Fellowship. Det är ett stipendium som ges av stiftelsen Winston Churchill Memorial Trust, och går att söka i Storbritannien och delar av det brittiska Samväldet, bland annat Australien. Med hjälp av stipendiet får man möjlighet att resa till ett annat land för att studera något som man sedan kan åka hem och implementera i det yrkesområde man är verksam i. Drygt 100 australienska medborgare tilldelas stipendiet varje år i Australien av omkring 1000 sökande. Enligt Katarina Palmgren är de sökande ofta äldre som har en högre position i samhället och i sin yrkesgrupp, och som har en möjlighet att påverka och förbättra samhället.

Efter den skriftliga ansökan följde två panelintervjuer och en nominering från delstaten Victoria, innan en nationell kommittée tog beslut om finalisterna, där Katarina Palmgren var en av de lyckligt utvalda.

– Stiftelsen trodde på mitt projekt och min position att kunna påverka en förändring inom rättssystemet. I mitt arbete såg jag en möjlighet för rättsväsendet att utvecklas och göra domstolarna mer tillgängliga, billigare och lättare, och det var därför jag sökte stipendiet. När man har blivit utnämnd blir man sedan inbjuden till governörens hus, i mitt fall governören i Victoria i Australien. Där tar man formellt emot stipendiet, berättar Katarina Palmgren.

Hennes stipendium tog henne till bland annat USA, Storbritannien och Kanada, där hon genom observationer och intervjuer samlade materialet för sitt arbete.

– Jag har undersökt hur man kan digitalisera domstolarna för civila dispyter som berör mindre summor. Istället för att gå till en fysisk domstol som kan vara kostsam och svår att förstå så ska domstolsarbetet kunna göras online, säger Katarina Palmgren.

Efter att arbetets slutrapport lämnats in tilldelas stipendiaterna en medaljong under en middagscermoni. Fredagen den 12 juli fick Katarina Palmgren äntligen motta sin.

– Det har varit mycket jobb, så det kändes väldigt skönt när jag fick medaljongen i handen, berättar hon.

Hemma på Gotland är mamma Agneta Wigström och systern Camilla Palmgren väldigt glada över Kristina Palmgrens framgångar.

– Jag är väldigt stolt över henne, säger Agneta Wigström om dotterns stora bedrift.

Även Camilla Palmgren uttrycker stolthet för sin syster.

– Det är med ett oerhört driv, mod och engagemang som min syster har fått bland annat denna utmärkelse. Hon är en förebild för mig, min dotter och många fler som följer hennes resa, säger hon.

Katarina Palmgrens rapport har väckt stort intresse och hon har redan rest runt en del för att berätta om sitt arbete för andra.

– Nu ska jag försöka implementera det här i Victoria. Det kommer vara svårt – det är ett stort arbete, det är ganska kontroversiellt och det kommer vara dyrt att gå över från det pappersbaserade system som finns här nu. Domstolsväsendet är svårt att förändra. Där jag arbetar nu har de redan sagt att de vill göra det, men sedan är det en fråga om själva implementeringen, förklarar Katarina Palmgren.

– Om andra länder vill göra samma sak finns rapporten tillgänglig att läsa. Det känns bra att nu vara en del av Churchills Fellows. Det är en stor utnämning som jag är väldigt glad för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om