Gotlänningen gör Sveriges bästa cider

Mikael Nypelius har varit med och gjort Sveriges bästa hantverkscider. "Vi blev jäkligt förvånade såklart, den har inte ens börjat säljas", säger han om priset.

Foto: Dennis Pettersson

FINT PRIS2017-05-27 19:31

2015 blev Mikael Nypelius utsedd till "Årets sommelier". I fjol valde han att under sommaren öppna "pop up"-restaurangen Nyplings mat & vin på H10 i Visby innerstad. Därefter har han bland annat arbetat med att tillverka cider som ska börja säljas i juni. Men starten på hans och kompanjonen Karl Sjöströms resa med företaget Fruktstereo går knappast att beskriva som något annat än en succé.

Förra helgen blev deras cider "Definetely cider" utsedd till Sveriges bästa hantverkscider på SM-tävlingen som arrangerades av Spritmuseum för första gången någonsin.

– Vi blev jäkligt förvånade såklart, den har inte ens börjat säljas. Vi är ganska nya på det här och lär oss något nytt hela tiden. Men jag tror att man har lite nytta av att jag har rätt bra koll på vin, säger Mikael Nypelius.

– Vi har en lite annan ingång än de andra cidermakarna.

I år har de tillverkat 4 500 liter cider och den kommer att säljas på flera restauranger. Bland annat så kommer den att finnas på Nyplings mat & vin som även i sommar kommer att husera på H10.

– Till hösten ska vi hitta ett mustverk och kommer förhoppningsvis kunna använda äpplen från Gotland. Vår cider är på 100 procent frukt, vilket är väldigt ovanligt, säger Mikael Nypelius.

Hur ser framtiden ut för er?

– Vi hoppas kunna göra betydligt mer cider. Tills nästa år hoppas vi att kunna lansera en serie med olika cider som kommer att gå under namnet "Straight out", säger Mikael Nypelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om