Bakom evenemanget Gråbodagen står Träffpunkt Gråbo i samarbete med Röda korset. Till arrangörernas glädje bjöd lördagsförmiddagen på varmt och torrt väder, vilket ledde till god uppslutning i alla åldrar.
– Det är jätteroligt att vi har tur med vädret och många aktörer på plats. Att samlas och göra något roligt tillsammans och komma varandra nära så här känns väldigt positivt, säger Elisabet Lind från Röda korset.
Bibliotekarie Carina Norderäng betonar vikten av att det förmedlas en mer balanserad bild av området, den bild som förmedlas menar hon ofta är för negativ.
– Med Gråbodagen får vi visa vad som är positivt med Gråbo, varav det mesta är sådant som finns här varje dag. Gråbo har fortfarande en rätt negativ klang hos många, men det är jättemånga som trivs väldigt bra med att bo här, säger Carina Norderäng.
Ett 20-tal aktörer av olika slag fanns på plats och det fanns aktiviteter för såväl ung som gammal; Hoppborg, tipspromenad, bakluckeloppis, musikunderhållning, mannekänguppvisning och historisk vandring i området. Den historiska vandringen, som lockade ett 40-tal deltagare, leddes av Anna Säve Söderberg som bott i området sedan 1979. Hon berättade bland annat att namnet Gråbo härrör från 1400-talet och medeltiden, snarare än att anspela på växtens status som ogräs.
Den första delen av dagens Gråbo tog sin skepnad 1970 i och med bygget av kvarteret Stäven.
– I den vinnande arkitekturtävlingen för området så benämndes kvarteret som "muren", därav den gråa fasaden med små stenar, säger Anna Säve Söderberg.