Traditionellt sett har luciafirandet präglats av stereotypa könsroller. Lucia med tärnor är flickor och pojkarna ska helst vara stjärngossar eller tomtar. Men hur ser det ut i skolorna i dag egentligen?
– Här får alla vara precis vad de vill. Det säger Tina Örnberg, rektor på Montessoriskolan i Visby.
I ett tiotal år har skolan haft som tradition att alla klasser är med i ett och samma luciatåg.
I år innebär det ett 112 personer långt luciatåg om alla elever i förskolan och skolan vill vara med. Och förutom att alla får vara med får alla också gå i tåget som vad som helst.
– Om en kille vill vara lucia, varför ska vi säga nej? frågar sig Tina Örnberg.
Hon är trött på alla outtalade regler och traditioner kring lucia.
– Det ska vara en glädjens högtid och det är barnens högtid. Är man fyrkantig får man stanna hemma. Vi har haft barn som gått i tåget utklädd som julklapp, fortsätter hon.
Men hon säger samtidigt att hon faktiskt sätter en gräns.
– Den går väl vid Batman eller något sådant. Man ska hålla sig inom temat för jul och lucia i alla fall.
Torsten Flemming är grundskolechef i Visby. Han säger att varje skola tar sina egna beslut kring hur luciafirandet ska gå till. Han välkomnar också diskussionen kring det här på skolorna.
– Skolan skall aktivt arbeta för att bryta könsstereotypa mönster och genusfrågor är alltid aktuella i våra skolor. Han fortsätter:
– Min uppfattning är att man får vara som man vill och det har jag sett exempel på framförallt på våra förskolor där även ekorrar förekommit i luciatåget!
Hur är det på din eller dina barns skola?Vad tycker du om luciafirandet? Mejla oss på redaktion@helagotland.se, kommentera på Facebook, eller skriv i debatten här nedan.