Här löser damerna världsproblemen

Ett tiotal kvinnor brukar träffas varje lördag i sockenbastun i Kappelshamn för att basta, bada och umgås. "Ett jättebra sätt att komma in i gemenskapen", säger Janina Rolfart.

Sockenbastun i Kappelshamn ligger vid Snäckersvallen med promenadavstånd till havet.

Sockenbastun i Kappelshamn ligger vid Snäckersvallen med promenadavstånd till havet.

Foto: Malin Stenström

bilder2018-11-17 09:45

Ungefär var tredje socken på Gotland har en sockenbastu. Fler män än kvinnor badar bastu. I välbesökta Kappelshamn är närmare 40 procent av besökarna kvinnor.

– Vi har blivit allt fler, vi brukar oftast vara närmare tio stycken, säger Katarina Skoglind.

Den här dimmiga novemberdagen mitt i veckan är det sju kvinnor som samlats i bastuvärmen. I normala fall bastar de på lördagskvällar, men vad gör man inte för pressen?

– I de flesta bastuföreningar bastar kvinnorna först, varför vet jag inte. Här är det alltid herrarna som bastar före oss, så när vi kommer hem är middagen klar. Det är en sed vi inte tänker ändra på, säger Maria Littorin och får medhåll av alla de andra.

Att det är hälsosamt att bada bastu och vinterbada i havet är något de alla skriver under på, men samvaron är minst lika viktig.

– Vi har det så trevligt. Vi ventilerar veckan som varit, säger Maria Littorin.

Katarina Skoglind tillägger att det är bra och billig friskvård.

– Som relativt nyinflyttad har det varit ett jättebra sätt att komma in i gemenskapen, säger Janina Rolfart.

– Och för oss som bott här länge är det ett bra sätt att ta kontakt med nyinflyttade. Det är lättare att säga ”kom till bastun väl?” än att bjuda hem någon, säger Katarina Skoglind.

Bastun i Kappelshamn grundades 1992 då bastuaggregatet i Bungenäs flyttades till Snäckersvallens idrottsplats. Första året hade bastun över 400 besökare och 2017 hade besökarna ökat till 1 280.

På andra sidan Snäckersvallen sträcker havet ut sig. När de värmt sig ordentligt i bastun går de flesta ner till havet för att ta ett dopp. Fyragradigt vatten är inget som avskräcker.

– Det är mer vädret som avgör, än temperaturen i vattnet. Men om det är halt på bryggan då badar jag inte, säger Katarina Skoglind.

Bastuvärmen håller i sig en lång stund även efter havsbadet.

– Om det är stilla kan vi linda in oss i badrockarna och sitta kvar en lång stund, även om det är kallt, säger Kajsa Johansson.

När kroppen fått vad den tål av hetta brukar de samlas i omklädningsrummet där det dukats med levande ljus. Ofta blir det också något glas vin eller en öl på lördagskvällen.

– En del bastar länge och en del kortare, men de flesta stannar hela passet för att umgås, säger Katarina Skoglind.

– Ibland blir vi sittande länge, och löser världsproblemen tillsammans, säger Kajsa Johansson.

Hitta en sockenbastu nära dig

Alskog

Burgsvik

Burs

Bäl

Eke

Eskelhem

Fårösund

Gerum

Guldrupe

Kappelshamn

Källunge

Linde

Ljugarn

Mästerby

Rone

Silte

Slite

Valleviken

Vamlingbo

Visby

Östergarn

Ett antal socknar har en bastu, men de flesta har ingen officiell information och riktar sig i första hand till medlemmar eller sockenbor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om