VAR DU DÄR? Se bilderna från folkfesten i Hemse

Brända mandlar, gräddbullar, vindruvor och tivoli – precis som det ska vara på stortorgdagen i Hemse.

Peter Brennwald, Halfvede musteri, var på stortorgdagen och mustade äpplen.

Peter Brennwald, Halfvede musteri, var på stortorgdagen och mustade äpplen.

Foto: Dennis Pettersson

Hemse stortorgdag2016-10-05 16:03

Bakom bageriet står fyllda äppellådor travade på varandra och några personer håller på att lasta ur kasse efter kasse med äpplen som skimrar i grönt och rött.

– Det blir en sen kväll, säger Peter Brennwald, Halfvede Musteri, som är där för dagen och mustar äpplen.

Musten levereras sedan i bag-in-box om 2,5 liter. Bara drygt tre timmar efter att marknaden har öppnat, konstaterar Peter Brennwald, att han snart inte kan ta emot fler äpplen och då har han ändå med boxar för totalt 3 000 liter.

Då och då pressar sig den hårda vinden in bland marknadsstånden och knallarna tittar oroligt efter att allt står kvar eller och att de blå presenningarna inte får så mycket vind att de tar med sig stålkonstruktionen och lyfter som en luftballong. Men det är tydligt att allt är väl förankrat och förmodligen klarar hårdare väder än så.

Stortorgdagen är nästan lika gammal som Gotlands folkhögskola, som i år firar 140-årsjubileum. Kajzen Norrby, lärare i svenska och historia, står dagen till ära i en svart klänning och hatt från 1930-talet, lånad från Gotlands museum. Hon visar gamla skolkataloger, bjuder på karameller och försöker, att med glimten i ögat bete sig som en tidsenlig "Fru Norrby" från förr.

– Det bästa med folkhögskolan är... hm... det är så mycket som är bra, men jag tycker det är samvaron och vetgirigheten! säger hon.

På tivolit är det ännu ganska lugnt, skoleleverna har inte slutat för dagen när Helagotland.se är där, så de mindre barnen har åkattraktionerna för sig själva ett tag till. De håller sig mest vid karusellen med flygplan.

Strax intill nöjesplatsen, bredvid ett bord med billiga perenner till salu, har Knutpunkten Hemse Utveckling AB ett bord. En affisch med en flygbild över samhället, med texten "Vi kämpar för Hemse", pryder bordet.

– Det betyder att vi kämpar för att behålla den service och det stora utbudet av butiker vi har här, berättar Åsa Gustafsson, Knutpunkten Hemse.

Framför henne står Hemsekoppen, en replika av en kopp som hittades i en grav utanför Hemse, som tros vara från slutet av 900-talet. Nyproduktionen görs av Wolter keramik och för varje såld mugg går 25 kronor till Knutpunkten Hemse som samlar in pengar för att göra om gräsplätten framför gamla polishuset. Där ska det bland annat byggas en lekplats och en scen.

Med tankarna på vilken underhållning som kan bjudas på där under kommande stortorgdagar, lämnar reporter och fotograf höstens sista traditionella höstmarknad och klassiker.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Därför heter det stortorgdagen

Hemse stortorgdag inträffar alltid första onsdagen i oktober ända sedan 1880.

Torgdagar var vanligt förr och Hemse ville markera att deras var störst, därav namnet STORtorgdagen. Men det ska tilläggas att gatan som går genom samhället heter Storgatan.

Huvudarrangör: Sudrets HC, medarrangör: Hemse BK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om