Bredvid den psykiatriska kliniken i Visby gömmer sig en grön oas i form av sjukhusparken. Många passerar den dagligen men trots det är det få som känner till parkens grundare, Helfrid Löfquist. En av Sveriges första kvinnliga trädgårdsarkitekter. Att det gamla sjukhuset S:t Olof ritades av arkitekten Hakon Ahlberg står däremot i flera böcker.
– Det är så lätt att det blir männens historia. Men om vi fokuserar på kvinnorna vad kan vi då få fram? Det är viktigt att uppmärksamma det kvinnliga perspektivet, säger etnologen och illustratören Elin Hägg.
Hon har nyligen dragit igång projektet Gotlands kvinnokarta med syfte att göra just det: Berätta Gotlands historia ur ett kvinnoperspektiv. Målet är att göra en broschyr som blir en karta och en antologi i ett. I den kommer läsarna att få lära känna flera av de kvinnor som har lämnat sina avtryck på ön, och samtidigt få tips om historiska platser.
– Jag tror att kartan kan bli intressant både för turister samt för de som bor på Gotland. Det finns många framstående kvinnor och platser att besöka. Vi kommer även att ha med kvinnor som kanske inte är så framgångsrika men som har gjort saker som berättar något om vardagen, säger Elin Hägg.
En av de som kommer att finnas med är Bodilla Jacobsdotter, som föddes på gården Båta på Fårö år 1765. Enligt sägnen skaffade hon sig en båt och blev den enda kvinnan att fiska vid Helgumannens fiskeläge på Fårö. Elin Hägg tycker att det är viktigt att lyfta fram kvinnor som har levt och verkat på Gotland, både för att det berättar något om dåtiden men även för att det kan inspirera kvinnor och unga tjejer i dag.
– Det är viktigt att visa grupper som inte syns. Jag tror att det betyder mycket att få se att kvinnor har gjort saker, säger hon.
Arbetet med att leta fram information gör Elin Hägg ideellt tillsammans med andra intresserade. De har även fått in tips via sociala medier. Förhoppningen är att Gotlands kvinnokarta ska vara färdig till hösten, men det beror på om de hittar någon som vill hjälpa till med finansiering och sponsring.
På torsdagen den 11 april kommer Elin Hägg till Gråbobiblioteket för att prata om projektet mellan klockan 19 och 20:30.