Katten Ture försvann – hittades förgiftad

I måndags fick Joar Gustafsson ett oväntat samtal. Det var grannen som ringde och berättade att hon hade hittat hans katt i ett väldigt dåligt skick.

Veterinärerna misstänker att Ture kanske fått i sig giftet via en råtta eller mus då han inte verkade ha fått i sig så stor mängd.

Veterinärerna misstänker att Ture kanske fått i sig giftet via en råtta eller mus då han inte verkade ha fått i sig så stor mängd.

Foto: Emelie Stenqvist

HUSDJUR2019-06-27 18:30

När Joar Gustafsson öppnar dörren till villan i Visby är katten Ture nästan påväg att smita ut. Men husse reagerar snabbt och stänger dörren.

– Jag vill inte att han går ut när han fortfarande inte är okej, säger Joar Gustafsson medan vi slår oss ner i vardagsrummet.

Det syns att katten Ture, även kallade Lilleman, inte mår helt bra. Han har svårt att hålla balansen och snubblar lätt. Ändå är han piggare nu än vad han var för tre dagar sedan, i måndags. Då fick Ture i sig vad man tror var ett musgift innehållande bekämpningsmedlet alfakloralos.

– Jag satt på rummet och kollade på film när grannen ringde. Hon sa att Ture låg på hennes trapp och att man kunde höra att något var fel på honom, berättar Joar.

Han skyndade sig över för att hämta Ture. Kattens pupiller var stora och svarta och ögonen gick i kors. Cirka tjugo minuter senare satt pappa Lars Gustafsson, Joar och Ture i bilen påväg till distriktsveterinären i Roma.

– De sa på en gång att han måste ha fått i sig det nya musgiftet. Han visade de typiska symptomen, säger Joar.

Ture fick stanna kvar några timmar för övervakning, men på kvällen kunde de hämta hem honom igen. När Helagotland.se besöker familjen på torsdagen mår han som sagt bättre, och Joar känner sig lugnare.

– Jag är ganska säker på att han kommer att bli helt återställd. Men jag är orolig att det kan hända igen.

LÄS MER:Katt förgiftad av omtalat musgift

Detta är inte heller första gången en katt blir förgiftad av musgift på Gotland. Distriktsveterinären Ulrika Sjösten berättar att de har upplevt en ökning av katter som har förgiftats under de senaste två åren. 2018 var det mellan 15 och 20 katter som påverkades, varpå en stor andel i Terra Nova i Visby. Det främsta problemet, som Ulrika Sjösten ser, är att det är så lätt att få tag på musgiftet.

– Jag skulle gärna se att affärerna har tydligare varningsskyltar och förklaringar kring hur man använder det. Egentligen borde det inte höra till klass 3 bekämpningsmedel utan klass 1 eller 2, säger hon.

Ett annat problem som Ulrika Sjösten lyfter fram är att det nya musgiftet inte har något motgift, utan man kan bara vänta ut det.

För att minimera risken att ens katt får i sig musgift tycker Ulrika Sjösten att man bör prata med sina grannar för att veta hur de bekämpar möss, samt se till att ta bort döda möss runt huset. Detta då det finns viss risk för sekundär förgiftning.

FAKTA

Musgift med alfakloralos

Sedan 2013 finns medel med ämnet alfakloralos godkända av Kemikalie­inspek­tionen för bekämpning av möss inomhus. Medlen får användas både av professionella användare och av allmänheten. Trots att medlen är godkända för bekämpning av möss kan de, som alla andra medel mot råttor och möss, innebära risker för andra djur än de man vill bekämpa.

För minska riskerna är det viktigt att användningen sker på ett korrekt sätt:

*Medlen får bara användas inomhus.

*Betespåsarna får inte öppnas.

*Betespåsarna får bara placeras i särskilda betesstationer som är avsedda för musbekämpning så att barn och husdjur inte kan komma åt dem.

*Medlen ska förvaras oåtkomligt för barn och husdjur. Tänk på att betet kan vara smakligt även för husdjuren.

*Döda möss ska samlas in och slängas i hushållsavfallet för att inte husdjur (särskilt katter) ska kunna äta dem och riskera att bli förgiftade.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om