GT:s läsare känner redan till Staffan och Birgitta Bergström, paret bakom ”Universitetet i Rute” och dess sommarkurser i livräddande förlossningsvård och gynekologisk kirurgi. Närmare 500 personer från 30 länder har gått kursen sedan 1996, varav de flesta inte var läkare. Bristen på sådana i många fattiga länder leder till ett behov att utbilda även annan vårdpersonal i till exempel kirurgi.
Nytt för året är att paret genomfört kursen tillsammans – och på plats i krisens Sydsudan.
– Efter 20 år bestämde vi att det fick vara slut med kurser i Rute, det blev för mycket jobb med att ordna visum till de som skulle dit. De som varit med tidigare frågade då om vi kunde komma ner i stället, berättar Birgitta Bergström.
I oktober höll de den första ”Gotlandskursen” i Afrika, då i Bahir Dar i Etiopien.
Kursen i Sydsudans huvudstad Juba genomfördes under två veckor i november. Den kom att handla mycket om samarbetet mellan läkarkåren, sjuksköterskor och annan personal – och en acceptans för modellen med ”icke-läkare” som operativa kirurger.
– Det är viktigt att skapa en samsyn kring att du verkligen kan lämna över kniven till en person som gått en treårig kurs i kirurgi. De vi har sett genom åren som fått den utbildningen är väldigt duktiga på sitt jobb, säger Staffan Bergström.
Ett annat fokus var sjuksköterskorna, som behöver bättre utbildning och arbetsmiljö.
– När det visade sig att de inte utbildar operationssköterskor blev jag nästan irriterad, det är så många infektioner du kan stoppa genom att alla vet hur man beter sig i en operationssal, säger Birgitta Bergström.
Utbildningarna i Etiopien och Sydsudan kommer fortsätta nästa år med en mer kliniskt operativ del.
Höstens kurs i Juba hölls på ett enklare konferenshotell. De beväpnade vakterna gick runt med ”fingret på avtryckaren”.
Det gotländska paret fick inte gå ut på kvällen – men det gör nästan ingen i våldets Sydsudan.
– Samtidigt kände vi oss aldrig oroliga. Det som låter så farligt är oftast inte det, när man väl är där. UD har också väldigt stora säkerhetsmarginaler i sina rekommendationer, säger Staffan Bergström – med anledning av att resor till landet avråds för närvarande.
Den humanitära krisen är gigantisk i sin omfattning. Men här finns, som alltid, en annan sida också.
– 2010 fanns åtta barnmorskor i hela landet, nu finns omkring 400. Det blir fler och fler, som får en jättebra utbildning, delvis finansierad av Sida, ger Staffan Bergström som positivt exempel.
– Och någon gång måste det ju bli fred. Då ska det finnas en fungerande vård på plats, lägger han till.