"Kunde haft en kompis mindre"

När 13-årige Hampus höll på att kvävas kom kompisen August Söderlund till undsättning. "Känner mig inte som någon hjälte".

4 februari 1916 16:36

LÄS MER om priset som August nominerats till: Hela Gotlands hjälte

Det var när August Söderlund i våras var och spelade fotboll med fem kompisar på A7-området i Visby som olyckan var framme. August stod och pratade med några av kamraterna när Hampus gick iväg för att skjuta några skott mot målet.

– Jag vände mig bort för att ta upp en boll eller något, och när jag sedan tittade mot Hampus igen såg jag att han stod framåtböjd och hade börjat dregla. Jag sprang dit för att kolla hur det var med honom, och då hörde jag att han inte fick någon luft, berättar August.

Hampus hade satt en godis i halsen och höll på att kvävas. August provade att banka honom i ryggen, vilket dock inte hjälpte. Då tog August tag runt sin kompis och tryckte till.

– Vi har lärt oss hur man gör heimlichmanövern i skolan, så jag gjorde den på honom flera gånger. Till slut lossnade det han hade i halsen och han kunde andas igen.

Vad sade Hampus efteråt?

– Han tackade mig, men sedan sa vi inte så mycket mer. Vi fortsatte att spela fotboll bara.

 

LÄS OCKSÅ: Kandidat 2, Jonas Laveryd räddade bebis

 

August säger att han tycker det är kul att bli uppmärksammad för sin insats, men själv har 13-åringen svårt att se sig som någon hjälte.

– Nja, jag känner mig inte som någon hjälte direkt. Det finns personer som gör så mycket mer än jag gjort, som räddar hundratals personer varje dag. Det jag gjort känns inte som någon stor grej i jämförelse.

Att August själv inte tycker att hans insats är något att skryta om bekräftas även av det faktum att hans pappa Andreas inte visste om händelsen alls förrän senare samma kväll.

– August sa inget om att det här hänt när han kom hem, utan jag fick reda på det av Hampus mamma som ringde mig och berättade. De var så tacksamma, och när jag fick höra om det tänkte jag att det var ett väldigt rådigt ingripande och att det var starkt av August att kunna handla som han gjorde i en sådan situation, säger Andreas Söderlund med stolthet i rösten, innan han fortsätter:

– Jag tycker absolut att det August gjorde var en hjälteinsats. Hade han inte varit där kunde det ha gått mycket värre.

 

LÄS OCKSÅ: Kandidat 1, Linda Todd räddade sin pappa

 

Tack vare ett handlingskraftigt ingripande slutade det dock väl den här gången. August Söderlund berättar att han inte fick någon panik när händelsen utspelade sig, att han försökte hålla sig lugn. Efteråt kom dock rädslan.

Varför blev du rädd då?

– Jag tänkte att jag kunde haft en kompis mindre om jag inte hade varit där. Jag är mest glad att det slutade så bra, säger han.

Juryns motivering till varför August Söderlund är en av fem finalister:

Att kunna behålla lugnet i en krissituation och undvika paniken är ofta avgörande. August Söderlund är bara 13 år men har visat prov på både mod och sinnesnärvaro. Utan hans snabba ingripande kunde den här incidenten fått ett helt annat, och olyckligare, slut. August är ett föredöme som förtjänar att hyllas.

August Söderlund är den tredje kandidaten av fem som kan bli Hela Gotlands hjälte. Omröstningen startar den 13 februari och priset delas ut den 24 februari.

Hela Gotlands hjälte delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg Dennis Pettersson