Marie: "Saknar dig så fruktansvärt, Josa"

Det blev en ceremoni som präglades av musik och toner när begravningsgudstjänsten för Josefin Nilsson hölls på fredagen.

18 mars 2016 15:42

Omkring 500 personer hade tagit sig till Visby domkyrka på fredagen för att säga farväl till den folkkära sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson, som hastigt avled måndagen den 29 februari. Bland gästerna syntes bland andra låtskrivaren Benny Andersson och skådespelaren Olle Sarri, samt gotländska profiler som Babben Larsson, Tommy Wahlgren, Patrik "Palten" Jonsson och Thomas Jankert.

Förre biskopen Lennart Koskinen var den som höll i begravningsgudstjänsten, och han inledde ceremonin med en bön efter att Benny Anderssons "Tröstevisa" spelats på orgel av Dan Eiderfors. Därefter höll Josefins syster Marie Nilsson Lind ett känslosamt och vackert tal, som även fick församlingen att skratta vid flera tillfällen. Som när hon berättade att hon hoppas att Josefin nu får en replokal i himlen full med snygga änglamusiker. Hon berättade även hur svårt det är att förstå att systern verkligen är borta.

– Tre gånger sedan den måndagen du försvann har jag köpt snus till dig på Statoil, för att jag plötsligt, för en sekund, glömt bort att du är borta. Att mörkret inte finns och att allt är som vanligt.

– Nu skulle du ha suckat och sagt att jag ju inte behöver berätta för hela församlingen att du snusar. Förlåt Josa, men du skulle ju sluta. Du skulle sagt: Bli inte så privat Kicka. Tänk efter vad det är du vill säga. Skärp di.

Marie Nilsson Lind återkom i sitt tal flera gånger till hur saknad systern är, och sade att det kändes som att hon skulle sprängas inifrån.

– Jag älskar dig, Josa. Jag älskar dig också, skulle du ha sagt. Och det var också det sista som vi sa till varandra den där måndagen den 29 februari.

Efter Marie Nilsson Linds tal hördes Josefins egen röst, då hennes inspelning av låten "Innan livet är förbi" från showen "Systrarna Sisters" fyllde domkyrkan. Det var även en begravningsgudstjänst som överlag präglades av musik och toner, och som mest känslosamt blev det när Josefin Nilssons version av Eric Claptons "Tears in Heaven" spelades, samt när hela församlingen tillsammans sjöng "Gunatt siv gutt".

En vacker, värdig och känslosam begravningsgudstjänst avslutades sedan till tonerna av "Amazing Grace" på orgel, innan gästerna lämnade domkyrkan ackompanjerade av kyrkklockorna.

Efter ceremonin hölls en minnesstund i S:t Nicolai katedral. Bilder och intervjuer därifrån kommer på Helagotland.se under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa