Just kokosbollens plats på Gotlands marknader är sedan många år självklar, även om det råder delade meningar om vilken som är bäst och hur den äts. När Helagotland.se frågar runt bland besökarna på marknaden ges flera svar. Vissa påstår att den är att klassa som en primör, som är bäst just på marknad. Andra köper gärna flera kartonger och lagrar hemma i frysen för att ha året om.
I ett av stånden står Annette Bergman. Hon har sålt kokosbollar på marknaderna på Gotland i tolv år, och gör det i första hand för att det är socialt.
– Det är så vansinnigt roligt, och man träffar så mycket folk, säger hon samtidigt som hon levererar tre kartonger till en av kunderna.
Företaget åker runt på marknader runt om i Sverige, men själv jobbar hon bara på Gotland. Och hon tror att kokosbollarna är extra populära här på ön.
– Jag tror att vi säljer väldigt bra på Gotland. Här är det väl så att alla ska gå härifrån med lite kokosbollar. Det hör marknaden till, det är många som säger att de åker enbart till marknaden för att köpa kokosbollar.
– Det var en lite trög start i dag men sen blev det bättre. Det är en toppendag för marknad, säger Annette Bergman.
En som köpt kokosbollar i dag är Jan Gahnström som just är på väg hemåt med tre paket.
– Jag brukar bara köpa det, och sen åker jag hem. Det är väl inget större speciellt med dem, men man kan ju frysa in dem, säger Jan Gahnström.