Knivarna är nedlagda och den sista maträtten är färdiglagad för den här säsongen. Och när juryns sista bedömning var gjord för i år, var det Gabriel Jonsson från Västerhejde som stod ensam kvar på pallen.
– Det känns riktigt skönt, säger Gabriel Jonsson, som numera kan titulera sig Sveriges mästerkock.
– Jag har ju haft i tankarna länge att om jag ska vara med i programmet så ska jag satsa på att vinna. Men jag har inte vetat vilken nivå jag legat på alls. Och det bygger ju mycket på vilken nivå alla andra deltagare ligger på också. Så i år klaffade det bra, fortsätter han.
Finalen stod mellan Gabriel Jonsson och Wichudaporn Chaiyasaeng. En final med två klart skiljda menyer, trots att de fått samma råvaror, och där Gabriels meny tog hem segern efter juryns överläggande.
– Jag brukar försöka hålla det klassikt men med lite tvist. Så det blev en ganska klassisk meny. När vi fick skaldjur till förrätt gick tankarna direkt till en soppa som jag tänkt ut tidigare men aldrig gjort. Så det blev en hummersoppa med en krans i botten av uppmarinerade hummerstjärtar, halstrad pilgrimsmussla och en kräm av crème fraiche och citroncest med lite löjrom och annat gott.
Huvudrätten var ganska styrd, och finalisterna skulle göra en Coeur de filet provencale.
– Eller oxfilé provencale som jag säger det. Och det hade jag aldrig gjort, men jag har ätit det så jag visste hur den skulle vara. Det är tre moment som ska klaffa, och den blev jag nog mest nöjd med.
Desserten av choklad däremot föll egentligen inte riktigt Gabriel i smaken. Och genomförandet blev även det lite problematiskt.
– Det var inte riktigt drömmen för mig. Jag gillar att äta desserter, men inte att göra dem. Och choklad är inte min starka sida. Chokladbrownien sket sig lite då den inte satte sig i frysen som den skulle göra, så då fick jag tänka om helt och hållet, och upplägget blev inte alls bra. Men däremot smakade det väldigt bra, säger Gabriel Jonsson.
Tävlingen, som visades i TV4 på onsdagskvällen, var inte direktsänd utan spelades in tidigare. Så Gabriel har gått som mästerkock i hemlighet för sig själv ett tag, i väntan på att få berätta.
– Nu är det skönt att det är över. Och att man kan berätta för folk att man vunnit. Det har varit svårt att hålla tyst, säger Gabriel Jonsson.
Framöver kommer han bland annat att arbeta med sin Youtubekanal "Ett gott land" men han har även börjat visa upp sig på Ica maxi i Visby med enklare matlagningskurser, matsnack och tips på hur man minskar matsvinnet. Sedan finns det även tankar på att öppna en matstudio någonstans på Gotland inom en snar framtid.